Lesní podniky smlouvou potvrdily odmítnutou směnu pozemků

Směna pozemků mezi státními podniky Lesy České republiky (LČR) a Vojenské lesy a statky ČR (VLS) se vrací do výchozího stavu. Směnu, kterou loni schválila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO), letos v březnu odmítli ministři současného kabinetu Petra Fialy (ODS). Návrat pozemků nyní podniky potvrdily ve smlouvě zveřejněné v registru smluv. Na zveřejnění smlouvy upozornil Ekonomický deník.

Bezúplatnou směnu majetku mezi Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky ČR bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) zdůvodnila snahou zlepšit hospodaření v lesích a vytvořit lepší podmínky pro zvládnutí kůrovcové kalamity. Lesy České republiky měly získat právo hospodařit k pozemkům o rozloze bezmála 32 500 hektarů včetně staveb, které se nacházejí na území celé republiky, převážně ve zrušených vojenských výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. Vojenské lesy a statky ČR měly recipročně získat souvislé části lesních majetků o rozloze přes 41 000 hektarů lesních pozemků přiléhajících zejména k vojenským újezdům Boletice a Hradiště. Účetní hodnota pozemků je podle smlouvy zhruba 3,1 miliardy korun.
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) loni v prosinci s tehdy pověřeným ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) rozhodla směnu odložit, platit měla od letošního ledna. "O této směně, která byla připravena minulou vládou, jsem měl velké pochybnosti. Šlo o účelovou záležitost, která vyvolala u odborné veřejnosti řadu otazníků. Vzhledem k mnoha možným nežádoucím dopadům jsme se rozhodli vrátit veškerou směnu pozemků do výchozího stavu," uvedl letos v březnu ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Podle Černochové neměla směna žádné odborné opodstatnění. Vláda návrat k původnímu stavu podle zveřejněné smlouvy projednala 30. března.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down