Nizozemští zemědělci při protestu zahnali policii na útěk

Nizozemští zemědělci při protestní akci zahnali policii na útěk, informovala místní média. Zemědělci demonstrovali před domy jednoho z poslanců a jedné ministryně, před dveřmi domu členky vlády shodili z nákladního vozu hromadu hnoje. Předtím prorazili za pomoci traktorů policejní zátaras.

Nizozemští zemědělci protestují proti vládním návrhům na snížení emisí oxidů dusíku a čpavku. Jde o změny, které vláda považuje za nevyhnutelné. Někteří zemědělci ale kvůli nim budou muset drasticky snížit počet hospodářských zvířat nebo se jich úplně zbavit. Omezení se týká i užívání minerálních hnojiv.
Zpravodajský web NLTimes dnes zveřejnil fotografii, která ukazuje jednoho z demonstrantů, jak útočí na policejní dodávku bouracím kladivem. Videa zachycující násilné střety s policií zveřejnili lidé i na sociálních sítích.
Premiér Mark Rutte, který je momentálně v Madridu na summitu NATO, události odsoudil. Do Nizozemska vzkázal, že jde o "hrozivé scény". "Tohle je malá skupina zemědělců. Většina demonstruje civilizovaně, ale malá skupina překračuje hranici," řekl premiér.*


Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down