Na brněnské výstaviště se příští týden vrátí po pěti letech potravinářské veletrhy pod pozměněným názvem Salimatech. Uskuteční se od 7. do 9. února a poprvé bude otevřeny pouze pro odbornou veřejnost. Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Tomáše Moravce tento tzv. B2B koncept vyžadovali vystavovatelé. Uvedl to v tiskové zprávě. Na veletrhu už se tak nebudou prodávat potraviny, které si zde kupovali koncoví zákazníci, ale půjde o přehlídku moderních technologií pro potravinářství.
Vystavovatelé a návštěvníci tím získají více prostoru pro vzájemná jednání a uzavírání kontraktů. Kromě výroby potravin budou zastoupené i specializované obory, jako je pekařství a cukrářství, výroba nápojů, firmy budou vystavovat i zařízení pro restaurace a hotely. Vystavené technologie budou odrážet aktuální témata, která jsou vlastní nejen potravinářskému průmyslu. Jde o robotizaci a automatizaci, energetickou efektivitu a udržitelnost. Kromě českých a slovenských vystavovatelů přijedou i zástupci z několika evropských zemí, Thajska, Indonésie a USA. Vystavovatelé chystají i různé workshopy a kulinářské show, aby návštěvníci mohli mnoho exponátů vidět v činnosti.
Souběžně se koná také veletrh EmbaxPrint, na němž se představují novinky v obalovém průmyslu. Jeho součástí je tradičně expozice Packaging Life, která představuje kompletní balicí linku v provozu. Každoročně jsou její součástí technologické novinky, které proces neustále vylepšují. Letos se předvedou dvě nové linky, na nichž se bude balit pivo a rýže.*