Srážky v uplynulých dnech pomohly zemědělcům na Litoměřicku

Dostatek srážek v uplynulých dnech pomohl zemědělcům na Litoměřicku odvrátit sucho. Vysoké teploty, na jejichž příchod upozorňovali meteorologové, by plodiny jako je řepka olejná nebo obilí měly zvládnout.  Uvedl to ředitel zemědělského družstva Klapý Otakar Šašek. Družstvo hospodaří na 1990 hektarech.

Sucho zasáhlo zemědělce v Ústeckém kraji v květnu, kdy téměř nepršelo. Začátkem června Litoměřicko patřilo podle mapy uveřejněné na webu Intersucho mezi nejvíce zasažené regiony v republice. Meruňky a třešně zhruba ze 70 procent pomrzly během zimy. Zbylé plody stromy shodily kvůli suchu. "Přestože máme funkční kapkovou závlahu, tak to nestačilo a stromy plodiny shazovaly," uvedl ředitel. Letos tak na sklizeň nejsou ani potřeba brigádníci, protože není co sklízet. V ohrožení byly plodiny i na polích, podle Šaška přišly srážky takzvaně za minutu dvanáct. Sucho způsobilo, že půda popraskala a některé rostliny se do prasklin propadly. "Tady spadlo zhruba 30 milimetrů a teď během pátku a soboty dalších od šesti do deseti milimetrů srážek. V tuto chvíli my tady suchem netrpíme," řekl zemědělec. Plodiny jako řepka či obilí potřebují ještě vodu kvůli semenům, pokrývají ale plochu natolik, že eliminují odpar vody z půdy. "Ze sucha by neměl být žádný zásadní problém u obilovin a olejnin. Samozřejmě může být problém letní sucho u plodin, které se sklízí v září až později, to znamená u kukuřice a cukrovky," upozornil Šašek. Letos trápí zemědělce opět hraboši, z polí podle Šaška nezmizeli, není jich však tolik jako před třemi lety. V porostech teď nicméně nejsou vidět, jejich práci však zemědělci monitorují pomocí dronů. "V polích jsou fleky, ale vzhledem k tomu, že obilí je do pasu a řepka ještě vyšší, tak do pole nikdo neleze a nekouká, kolik tam hrabošů je," dodal Šašek.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down