Laboratoř potvrdila africký mor u dalších čtyř uhynulých divočáků na Frýdlantsku

Africký mor prasat potvrdila laboratoř za poslední týden u dalších čtyř divokých prasat, která uhynula ve Frýdlantském výběžku na Liberecku. Od začátku loňského prosince tak byla nákaza na Frýdlantsku potvrzena u 43 uhynulých či ulovených divočáků. Na Českolipsku Státní veterinární správa (SVS) nadále eviduje jen jeden případ, a to z počátku května. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Vorlíček.

I poslední případy jsou z vymezeného území na Frýdlantsku. "Jednalo se dva kusy nalezené v katastru obce Horní Pertoltice, jeden nález pocházel z pastviny poblíž Poustky u Frýdlantu a poslední pozitivní prase divoké bylo objeveno ve vojenské honitbě Chlum u Raspenavy," dodal Vorlíček.
Nové nálezy tak nemají žádný vliv na již dříve vydaná mimořádná veterinární opatření. V Libereckém kraji byla v souvislosti s nákazou zavedena dvě vymezená tzv. pásma II, která veterináři vytyčili kolem míst nálezů nakažených zvířat – jedno je na Frýdlantsku a druhé na Českolipsku. Pásma zahrnují dohromady katastry 42 obcí na území o rozloze zhruba 460 kilometrů čtverečních. Nárazníkové pásmo – takzvané uzavřené pásmo I, které je obklopuje, zahrnuje 168 katastrálních území o rozloze přes 1200 kilometrů čtverečních a sahá od česko-polské hranice až za Máchovo jezero. V celé oblasti mohou divočáky lovit jen předem proškolení lovci a každý ulovený kus musí být vyšetřen na africký mor.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down