Svíčková omáčka s hovězím masem, smetana ke šlehání nebo mošt z jablek a meruněk figurují mezi devíti výrobky, které letos ve Zlínském kraji získají právo užívat značku Regionální potravina. Hodnotitelská komise vybírala ze 144 přihlášených výrobků od 37 producentů. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Eva Češpiva. Loni v regionu komise vybírala ze 197 výrobků od 38 producentů.
Slavnostní předání ocenění se uskuteční 23. záři na Dni Zlínského kraje ve Zlíně. „Hodnotící komisi se podařilo výrobky úspěšně nominovat ve všech devíti kategoriích a mezi oceněnými máme navíc letos tři nové výrobce. Zároveň jsme velmi spokojeni s vysokou kvalitou všech předložených výrobků," uvedl regionální koordinátor soutěže Lukáš Vacek ze společnosti FESTING. Soutěž se koná ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy, letos počtrnácté. Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků, kteří nemají více než 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let. Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Soutěž má za cíl podpořit malé a střední regionální výrobce a zemědělce. Produkty by měly obsahovat nejméně sedmdesátiprocentní podíl místních surovin, hlavní surovina musí být ze 100 procent tuzemského původu. Podrobnosti jsou na webu soutěže.*