Ve Zlínském kraji začali sklizní ozimého ječmene žně, počasí zemědělcům přeje

Kombajny vyjely i do polí ve Zlínském kraji, začaly sklízet ozimý ječmen. Počasí sklizni přeje, řekl předseda krajské agrární komory Martin Gabrhelík. Ozimý ječmen je určený především ke krmným účelům. Z údajů, které  počátkem týdne zveřejnilo Ministerstvo zemědělství, vyplývá, že pod střechou je v regionu 9502 tun ozimého ječmene, zemědělci mají sklizeno 35,4 procenta z osetých 3900 hektarů. Výnos prozatím činí 6,89 tuny na hektar, loni podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) dosáhl 6,25 tuny na hektar.

V minulém týdnu začala podle Gabrhelíka sklizeň na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku. "Na Zlínsku a Vsetínsku by měla začít později, počítám v tomto a příštím týdnu. Začínají se sklízet ozimé ječmeny. Ty mnoho podniků nemá. Jsou to spíše ty, které mají nějakou živočišnou výrobu nebo potřebují více rozvolnit svoji plodinovou strukturu," uvedl Gabrhelík. Postupně se podle něj bude přidávat sklizeň jarního ječmene, ozimé pšenice a pšenice jarní. "Počasí nám přeje. Srážkově byl letošní rok velmi pěkný. Nástup teplého počasí byl pozvolný, takže to plodinám také přálo. Co nám nepřeje, jsou přemnožení hraboši, ale na ty teď nebudeme brát zřetel," řekl Gabrhelík. Úrodě by podle něj kromě hlodavců mohly ublížit také očekávané letní bouřky. "Pokud budou velmi silné, můžou poškodit porosty, protože klasy už jsou nalité. Mohou zlomit stébla a rostliny potom budou zasychat a dozrávání bude nepravidelné," doplnil předseda Agrární komory Zlínského kraje. Zemědělci letos ve Zlínském kraji sklízejí podle ministerstva zemědělství obilniny na ploše 45 762 hektarů a řepku ze 13 539 hektarů. Loni měli podle údajů ČSÚ obiloviny vysazeny na 52 230 hektarech a řepku na 12 374 hektarech.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down