Obchodování s rýží v Asii ustalo, po omezení vývozu z Indie se čeká růst cen

Obchodování s rýží v Asii dnes ustalo, obchodníci vyhodnocují dopad omezení exportu z Indie. Očekává se, že ceny rýže v následujících dnech výrazně porostou, uvedla s odvoláním na tři obchodníky agentura Reuters. Rýže je základní potravinou pro více než tři miliardy lidí a téměř 90 procent této plodiny náročné na vodu se pěstuje v Asii. Tam ale suché počasí a efekt El Niňo pravděpodobně omezí dodávky.

Indie ve čtvrtek s okamžitou platností zakázala vývoz bílé rýže jiných druhů než basmati, snaží se tak zabránit prudkému růstu cen na domácím trhu. Zákaz se týká asi čtvrtiny celkového exportu rýže z Indie. Země je největším světovým vývozcem této plodiny, připadá na ni přes 40 procent celosvětových dodávek. Ceny rýže se v Indii za poslední rok zvýšily o více než 11 procent, úrodu poškodily silné deště.
"Ceny rýže na exportním trhu dál porostou. Očekáváme minimální nárůst kolem 50 dolarů za tunu, ale mohlo by to být i 100 dolarů a více," řekl jeden obchodník z mezinárodní obchodní společnosti v Singapuru. "V tuto chvíli všichni - prodávající i kupující - čekají, o kolik se trh zvýší," dodal.
Před oznámením Indie se vietnamská rýže s obsahem pěti procent lámaných obilek nabízela za 515 až 525 dolarů za tunu. Indická rýže parboiled s pěti procenty lámaných obilek se tento týden pohybovala poblíž pětiletého maxima na úrovni 421 až 428 dolarů za tunu.
Další dva obchodníci, jeden v Singapuru a druhý v Bangkoku, uvedli s podmínkou zachování anonymity, že očekávají podobný nárůst cen. "Dnes jsme neslyšeli o žádných uskutečněných obchodech. Kupující ale budou muset zaplatit za dodávky vyšší ceny, protože rozhodnutí Indie stáhlo z trhu velké objemy," řekl další obchodník ze Singapuru.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down