Evropská unie bez Velké Británie se v roce 2020 podílela na celosvětové produkci emisí oxidu uhličitého (CO2) zhruba 7,5 procenta, což je asi 2,6 miliardy tun těchto emisí. Tím se zařazuje jako třetí za Čínu a USA. V posledních desetiletích tento podíl i objem výrazně snižuje. To se zdaleka nedá říct o zbytku světa, kde naopak produkce skleníkových plynů stoupá. Uvedl to na konferenci Zemědělského svazu ČR, zabývající se dopady strategie Fit for 55, předseda této organizace Martin Pýcha. Emise skleníkových plynů v sektoru zemědělství přitom klesly proti roku 1990 o 42 procent.
Podíl zemědělství na celkových emisích skleníkových plynů v ČR je na úrovni sedmi procent. Podle Pýchy přesto před zemědělci stojí řada ambiciózních požadavků EU, které se týkají nejen klimatu, ale také například zadržování vody, eroze, zvýšení biodiverzity, omezení spotřeby pesticidů a průmyslových hnojiv, omezení spotřeby masa. „Řada těchto záměrů jde přímo proti sobě, jako například pokles spotřeby minerálních hnojiv a snižování počtu hospodářských zvířat. Obojí zároveň splnit nelze,“ řekl Pýcha s tím, že zemědělství jako komplexní systém je založen na dvou vzájemně propojených nohách, jedna je rostlinná, druhá je živočišná. „Jestliže chceme produkovat potraviny rostlinného původu, potřebujeme k tomu kvalitní půdu a pro kvalitní půdu potřebujeme statková hnojiva, pestrost v krajině, produkci pícnin a podobně,“ vysvětlil. Zemědělský svaz je podle Pýchy zásadně proti snižování stavu hospodářských zvířat. „Důvodem je, že produkce potravin, v tomto případě i živočišná produkce v Evropě má mnohem menší uhlíkovou stopu než produkce mimo EU. V tomto okamžiku ambice snižovat stavy zvířat v EU vyznívají jako zcela nesystémové,“ míní. Pokud bude EU snižovat produkci potravin, bude to znamenat tlak na zvýšení výroby v jiných zemích, kde produkce není tak environmentální jako v EU, upozornil. To potvrdil i Stefan Meitinger ze Svazu německých zemědělců (DBV). Podle něj živočišná produkce v EU má mnohem menší dopad na životní prostředí než v jiných částech světa. Například na produkci litru mléka činí emise v EU 2,6 kilogramu oxidu uhličitého, u jiných významných producentů mléka z mimoevropských zemí jde o téměř dvojnásobnou hodnotu. Ve své podstatě tak dojde k emisí s daleko horším dopadem na globální klima.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!