Lesy ČR mají odvést do rozpočtu příští rok 2,5 miliardy korun

Vláda na příští rok počítá s odvodem 2,5 miliardy korun ze státního podniku Lesy ČR do státního rozpočtu. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu, který vláda odeslala do Poslanecké sněmovny. Letos do rozpočtu podnik poslal tři miliardy korun, loni 3,81 miliardy korun. Do státního rozpočtu by příští rok měl odvést 100 milionů korun také státní podnik Vojenské lesy a statky ČR.

Lesy ČR, které spravují téměř polovinu lesů v Česku, loni meziročně zvýšily zisk o 83 procent na 5,03 miliardy. Hlavním důvodem růstu zisku bylo meziroční zvýšení cen dříví, a to až o 70 procent. Rekordní zisk měly i vojenské lesy, které spadají pod Ministerstvo obrany. Loni vzrostl o 46 procent na 680 milionů korun.

Budvar bez odvodu

Do státního rozpočtu loni odvedl 550 milionů korun i Budějovický Budvar, který také patří státu. Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula v červnu uvedl, že Budvar by měl letos poslat do rozpočtu 250 milionů korun. Pivovaru loni klesl zisk před zdaněním o 39,5 procenta na 255,8 milionu Kč. Tržby z prodeje výrobků a služeb klesly o necelá tři procenta na 3,03 miliardy.

Podle návrhu rozpočtu bude odvod z Lesů ČR jediný z kapitoly Ministerstva zemědělství, s penězi od pivovaru Budvar rozpočet příští rok nepočítá.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down