Madetě stouply tržby o pětinu na 7,2 mld., zisk klesl o 14 procent
Největší česká mlékárna Madeta měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 7,23 miliardy korun. Meziročně stouply o 21,7 procenta. Zisk po zdanění klesl o 14 procent na 212,9 milionu. Provozní zisk byl 252,4 milionu, meziročně zhruba o pětinu nižší. Loňský rok označila firma za velmi obtížný. Vyplývá to z výroční zorávy zveřejněné ve Sbírce listin. Mlékárně výrazně poklesla rentabilita tržeb, a to téměř o 30 procent, sdělila Madeta v tiskové zprávě.
"Velmi obtížný hospodářský rok. Obtížnost hospodářského roku spočívala v dopadech energetické krize a abnormálním nárůstu všech nákladů ve všech oblastech. Závěrečný účet, pokud jej považujeme za úspěšný, podtrhuje stabilitu firmy a správnost investic. Vytváří současně nadějnou perspektivu hospodaření také v následujícím roce," uvedl ve výroční zprávě generální ředitel Madety Milan Teplý. Čistý obrat mlékárny dosáhl loni 7,37 miliardy, meziročně stoupl o 21,8 procenta. Zisk před zdaněním klesl o 13,4 procenta na 266,3 milionu.
Růst nákladů
Loni nepředvídatelně a "obrovsky" narostly ceny prakticky všech firemních vstupů, uvedl Teplý. "Jednalo se zejména o obalový materiál, energie, pohonné hmoty, ale také mzdové náklady, služby, a především syrové kravské mléko," uvedl v tiskové zprávě Teplý. Madeta se proto věnovala efektivnímu řízení nákladů, hledala řešení, aby dopady dražších vstupů na výsledky minimalizovala. Zavedla řadu úsporných opatření a investovala, aby byla efektivnější a dosáhla energetických úspor. "Ale ani rostoucí cena naší produkce na výstupu nedokázala plně kompenzovat růst cen našich vstupů a opět došlo k meziročnímu poklesu zisku," uvedl Teplý. V roce 2021 měla firma zisk po zdanění 247,6 milionu Kč, proti roku 2020 klesl o pětinu. Hospodářský výsledek roku 2022 skončil pod očekáváním vedení společnosti. "S ohledem na velmi turbulentní období je však výsledek možné označit za ještě uspokojivý," dodal Teplý.
Modernizace
Loni zmodernizovala Madeta v Českém Krumlově výrobu plísňového sýra niva. Kapacita závodu se rozšířila téměř o polovinu, denně může vyrobit až 21 tun sýru ze 180 000 litrů mléka. Do proměn tam firma investovala 250 milionů Kč, v budoucnu plánovala robotizované vyklápění sýrových bochníků z forem.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!