Odborná porota v pondělí vybrala v prvním kole hodnocení 272 vín, která pro letošní rok ponesou značku Svatomartinské, propůjčovanou Vinařským fondem. Mezi úspěšnými uchazeči o letošní známku bylo i vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice, které dnes mohlo začít stáčet vína, která značku ponesou, do lahví. První víno z letošních hroznů už ale vinařství z Valtic prodává, ale jen pod vlastní značkou.
Zatímco o značku Svatomartinskévíno se valtické vinařství ucházelo s odrůdami Veltlínské červené rané, Müller Thurgau a Muškát moravský u bílých vín, Svatovavřinecké a Modrý Portugal u červených a s růžovým ze Svatovavřineckého, v prodeji má značku první letošní víno z odrůd Sylvánské zelené, Müller Thurgau a Svatovavřinecké.
Kvalita hroznů pro Svatomartinská vína je perfektní
"Letošní ročník nebyl vůbec jednoduchý, ale kvalita hroznů je perfektní. Zdravý hrozen a nadprůměrný obsah přírodního cukru. To jsou dvě základní charakteristiky letošního vinobraní. První letošní víno obvykle pouštíme na trh dva týdny před Martinem, nabízejí náhled na letošní ročník. Jedním z důvodů je i to, že naše sylvánské není oficiální odrůdou svatomartinského vína," uvedl za vinařství David Šťastný. Rozdíl je také v množství lahví. Zatímco vlastní značky prvního vína má vinařství připraveno 11 000 lahví, u svatomartinského počítá s prodejem 115 000 lahví. O značku se v prvním kole hodnocení ucházelo 63 vinařů s 285 víny, uspělo 95 procent z nich. Ti, kdo napoprvé neuspěli, mohou ještě týden s víny pracovat a přihlásit je do druhého kola hodnocení. Z něj obvykle vzejde 20 procent svatomartinských vín, většina červených, s nimiž potřebují vinaři déle pracovat.
O přesném počtu Svatomartinských vín bude jasno v druhém hodnocení
"Letošní svatomartinské odrůdy Müller Thurgau vynikají tóny zralé bílé broskve se šťavnatými kyselinami. Muškáty moravské jsou nádherně citrusové, některé s dotekem zralého kiwi. Veltlínské červené rané pak má svěží šťavnatou chuť a vyniká lehkou ušlechtilou vůní s tóny manga, limety a dalšího exotického ovoce. Růžová Svatomartinská vína všeobecně mají příjemný dotek jahodového jogurtu nebo obsahují jemné jogurtové tóny lesního ovoce. Červená jsou zase sametově jemná, s vůní květů fialky a dalších jarních lučních bylin a s pikantní svěžestí," uvedl Petr Gondáš z Národního vinařského centra. Podle prvních odhadů letos znovu půjdou na trh dva miliony lahví pod značkou Svatomartinské. O přesném počtu druhů bude jasno po druhém kole hodnocení, které se uskuteční 1. listopadu.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!