Sklizeň obilovin podle ČSÚ meziročně klesla, řepky se sklidilo více

Sklizeň obilovin letos klesne proti loňskému nadprůměrnému roku o 3,4 procenta na 7,93 milionu tun. Přesto bude druhá nejvyšší za posledních pět let. Vyplývá to z letošního posledního ohadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Řepky podle něj zemědělci sklidili 1,29 milionu tun, což je meziroční nárůst o 10,9 procenta.

Mezi obiloviny statistici počítají i kukuřici na zrno. Její sklizeň meziročně klesla o 17,7 procenta na 526 000 tun. Důvodem je nižší osevní plocha i více než desetiprocentní pokles hektarového výnosu, který způsobilo suché počasí. Sklizeň základních obilovin se pak snížila o 2,2 procenta na 7,4 milionu tun. Ve srovnání s pětiletým průměrem ale byla o 4,1 procenta vyšší, a to navzdory mírnému úbytku osevní plochy.

Obiloviny

zrno pšenice

Nejvýznamnější obilovinou je pšenice ozimá, jejíž sklizeň vzrostla o necelá dvě procenta na pět milionů tun. Také ječmene ozimého sklidili zemědělci více, a to 802 000 tun, což byl nárůst o 6,8 procenta. Sklizeň tritikale, což je kříženec žita a pšenice, se zvýšila o 1,1 na 203 000 tun. Naopak nižší je odhad úrody žita. Jeho sklizeň klesla o 4,6 procenta na 122 000 tun. Horší výsledky zaznamenaly i všechny jarní obiloviny. Sklizeň ječmene jarního se snížila o 15,5 procenta na 952 000 tun, sklizeň pšenice jarní o 45,6 procenta na 136 000 tun a sklizeň ovsa téměř o čtvrtinu na 128 000 tun.
"Letošní úrodu zemědělských plodin s pozdějším termínem sklizně ale nepříznivě ovlivnilo suché počasí v poslední fázi vegetace. Úroda brambor bude ve srovnání s loňským rokem asi o pětinu nižší a méně se sklidí také kukuřice, sóji, máku, slunečnice nebo pícnin," uvedla Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Brambory a cukrovka

cukrová řepa

Bramborami letos zemědělci osázeli 21 000 hektarů, což byl pokles 3,4 procenta. "Zájem o pěstování brambor se dlouhodobě snižuje, a letošní plochy jsou dokonce nejnižší v celé historii sledování," upozornili statistici. Hektarový výnos brambor pak klesl o více než 15 procent na 25,5 tuny. Celkově se proto sklizeň brambor snížila o 18,6 procenta na 533 000 tun.
Sklizeň cukrové řepy klesne podle ČSÚ meziročně o 7,2 procenta na 3,76 milionu tun. Výsledky se budou ještě upřesňovat. "Negativní dopad sucha a vysokých teplot na úrodu cukrovky částečně eliminovaly srpnové deště, slunné a teplé září mělo pozitivní vliv na cukernatost," uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková. Ve srovnání s rokem 2017, kdy skončil systém produkčních kvót na cukr, je osevní plocha cukrové řepy o 7000 hektarů menší.
Úroda řepky vzrostla především díky navýšení osevní plochy o 10,5 procenta na 380 000 hektarů. Výnos zůstal zhruba stejný jako loni. Letošní odhad sklizně řepky je o 7,7 procenta vyšší ve srovnání s průměrem za posledních pět let.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down