Podle Asociace tradičního obchodu aplikace Ministerstva zemědělství cenu za nákupy neovlivní

Aplikace s aktuální průměrnou cenou základních potravin, kterou připravuje Ministerstvo zemědělství, nebude mít podle předsedy Asociace českého tradičního obchodu Pavla Březiny vliv na celkovou cenu zboží. Sledované položky sice obchodníci pravděpodobně zlevní, u ostatních potravin se ale dá předpokládat navýšení cen, čímž se změny vykryjí, řekl Březina. Aplikace podle něj povede také k dovozu mnohdy levnějších potravin ze zahraničí a poškodí tuzemské producenty. Na menší obchody s potravinami dopad mít nebude, míní.

Aplikace by měla pomoci s orientací v cenách potravin

O plánu na spuštění aplikace, která má spotřebitelům pomoci s orientací v cenách potravin, informoval v sobotu ministr zemědělství Marek Výborný. "Možnost mít on-line aplikaci, která by ukazovala, jaké jsou aktuální průměrné ceny základních potravin, jako to mají třeba v Řecku nebo v Rakousku, je cesta, kterou bychom se chtěli ubírat," řekl. V Řecku podle něj díky tomu cena potravin klesla o 18 procent. Aplikace podle Březiny zvýší podíl zahraničích potravin na pultech českých obchodů. "Ty jsou totiž často s ohledem na ceny energií, cenu práce, dotační politiku a úlevy pro podnikatele v okolních státech skutečně levnější než kvalitní české potraviny," uvedl. U sledovaných položek se také budou obchodníci předhánět v tom, kdo je nabídne levněji. "Na celkový spotřební koš však (aplikace) bude mít dopad jen stěží," doplnil.

Záměr ministra zemědělství Výborného kritizovala v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Aplikace podle ní poškodí zejména malé výrobce potravin, jako jsou například pekárny, kde je kvůli vyššímu podílu ruční práce konečný produkt dražší. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza také podotkl, že v Řecku vláda pro dodavatele zavedla povinnost nabídnout pětiprocentní slevu u vybraných produktů. Upozornil, že aplikace nebo weby porovnávající ceny již v Česku existují. "Pokud stát bojuje za nižší ceny potravin, vůbec nechápeme, proč navrhuje DPH na potraviny snížit jen na 12 procent, což je stále nejvyšší DPH na potraviny z okolních zemí. Pokud tedy na vysokých cenách někdo profituje, je to především stát," uvedl dále Březina. Podle Večeřové se navíc snížení DPH na 12 procent nemůže do cen potravin od příštího roku promítnout, neboť firmy očekávají vyšší náklady na energie, uvedla.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down