Klatovští rybáři končí s podzimními výlovy 150 rybníků, ceny kaprů se nezvýší

Výlovem jednatřicetihektarového rybníka Novec u Nalžovských Hor skončily letošní hlavní podzimní výlovy Klatovského rybářství, které začaly druhý říjnový týden. Zbývá poslední týden výlovů malých rybníků hlavně na Tachovsku a Horažďovicku. Čtyři firemní střediska odloví na podzim ve 150 rybnících asi 600 tun kaprů, stejně jako loni, a meziročně o něco méně vedlejších ryb, asi 30 tun. Takzvané vedlejší ryby jsou třeba lín nebo štika. Uvedl to Václav Voráček, ředitel podniku, který hospodaří na 390 rybnících s plochou 1980 hektarů.

Ryby jsou podle něj kvalitní, stánky firmy i její nasmlouvaní odběratelé jich budou mít dost. Ceny vánočních kaprů se meziročně nezmění. Z Novce rybáři vylovili přes 15 tun kapra a pět tun vedlejší ryby. Z posledních rybníků ještě získá podnik 30 až 50 tun ryb.

Extrémný teploty  v létě

Kapr

"Letošní rok nebyl nic moc, protože nejdřív byl relativně dlouho chlad, pak zase extrémní teploty. Trochu nám to spravilo září. Ale podle kontrolních odlovů a vzhledem k obsádkám bychom 600 tun kapra na podzim měli mít. Kvalita je výborná." uvedl Voráček. Podle něj to potvrdily také rozbory veterinární správy, které vyloučily cizorodé látky.

Cena kapra

Klatovští rybáři letos nezdražovali, při prodejních výlovech byla cena kapra 115 až 120 korun za kilogram. Voráček to považuje za vstřícný krok vůči spotřebitelům. "Přitom vlastně všechno šlo nahoru. Zdražily energie, pohonné hmoty, materiál, vybavení a v reakci na inflaci jsme také museli zvedat mzdy, abychom udrželi kvalitní lidi," řekl. Podle ředitele nevzrostla meziročně snad jen cena krmného obilí.
Voráček nedokázal odhadnout, jestli budou letos Češi jíst více sladkovodních ryb, jichž spotřebují asi 1,1 kilogramu na hlavu a rok. "Vůbec nejsem schopen predikovat, jestli lidé budou, nebo nebudou šetřit. Doufám, že prodej bude na stejné úrovni jako v předchozích letech," uvedl.
Podnik bude prodávat své kapry od 18. do 23. prosince v 80 stáncích v Plzeňském kraji, v Praze a na sádkách, pro stánky hledá brigádníky. "Hlavní prodej je 21. až 23. prosince, ale velké obchody po nás chtějí, abychom začali prodávat už 18. nebo 19. prosince," řekl Voráček.
Polovina kaprů z podzimních výlovů půjde podle něj na export. Firma vyváží nejvíc do Německa, ale i do Francie, Rakouska a Polska. Klatovské rybářství loni vyprodukovalo asi 1100 tun ryb, z toho zhruba 800 tun kaprů a 200 tun lososovitých ryb.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down