MZe rozdělí 3,5 miliardy Kč na lesnictví nebo snižování emisí v zemědělství

V třetím kole žádostí o dotace na rozvoj venkova se rozdělí 3,5 miliardy korun. Podpora má pomoci s obnovou lesních cest nebo pořízení technologií pro hospodaření v lesích. Směřuje také na snižování emisí skleníkových plynů a amoniaku ze zemědělské výroby. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zemědělství (MZe). Žádost o dotace lze podávat přes Portál farmáře od 30. dubna do 21. května.

Peníze - české koruny - bankovky

Lesnictví

O dotace lze žádat rovněž na investice do lesních školek, základního zpracování dřeva nebo například výstavby skladů dříví či na vodohospodářská opatření v lesích. "Podpora je určena také na investice související s rekreační funkcí lesa, kdy se za dotace budou moci budovat turistické stezky, herní a naučné prvky, informační tabule, stavět lávky a mostky nebo zřizovat odpočinková místa pro návštěvníky lesa. Příspěvky poslouží i k výsadbě porostů náhradních dřevin v imisních oblastech," doplnil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Zemědělství

Zemědělci budou moci pomocí dotací rozšířit činnost i na další podnikání. Budou moci například založit řemeslnou dílnu, začít zpracovávat dřevo nebo podnikat v agroturistice, uvedlo ministerstvo.
Dotace jsou součástí programu rozvoje venkova, který tvoří druhý základní pilíř společné zemědělské politiky EU. Peníze z něj směřují převážně na investice. Program kofinancují členské státy, Česká republika z 65 procent. Podle poslední zveřejněné výroční zprávy Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), který dotace administruje, se v roce 2022 vyplatilo z programu rozvoje venkova 14,05 miliardy korun.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down