Na veletrhu Grüne Woche v Berlíně nabízejí české stánky pivo, ale také chilli a hmyz

Pivo, klobásky, sýry, vína, ale také moderní traktory na alternativní pohon nebo automatické secí stroje. To vše je potravinářský veletrh Grüne Woche, který do Berlína každoročně láká statisíce návštěvníků. Na akci, která patří k největším na světě, nechybí ani Češi. Ti na výstavu nepřijeli jen s pivem a hospodou v jihočeském stylu, ale také s hmyzími pochoutkami, perníčky, vykrajovátky nebo s chilli omáčkami a pastami.

veletrh Grune Woche

Vystavovatelé z ČR

"Z Česka tady máme 22 vystavovatelů," řekl šéf českého stánku Emerich Vacek z českého ministerstva zemědělství. To na organizaci výstavy spolupracuje se Státním zemědělským intervenčním fondem.
"V naší části máme hlavně restauraci, pivní bary a k tomu výrobce, kteří se zúčastňují tradičně, ať již je to trdelník, sušené maso, firma Jelínek, sirupy a rakytník," řekl Vacek s tím, že zemědělský intervenční fond zastupuje menší regionální producenty.

Netradiční potravinářské produkty

Jedním z nových vystavovatelů je česká firma WormUP, která se zaměřuje na pochoutky z jedlého hmyzu. Na Grüne Woche s hmyzí nabídkou není sama, ale v rámci české sekce je jediná.
"Jsme tady poprvé. Nabízíme sušené moučné červy a kobylky v různých příchutích. Máme třeba čokoládovou příchuť nebo čokoládu s chilli, také pálivější příchutě, jako jsou kari, chilli nebo česnek," řekla obsluha stánku s hmyzími produkty. "Je to stejný pocit, jako když jíte brambůrky s příchutí, ale místo bramborové chuti tam cítíte něco trošku jiného," vysvětlila hosteska.
O hmyzí laskominy je podle obsluhy značný zájem, především pak o příchutě s čokoládou a česnekem. "Navíc to má výhodu, že v tom není žádný tuk, žádný cukr, pokud tedy nemáte čokoládovou příchuť, je tam hodně proteinů, vlákniny, vitamínu, kalcia, což v běžném snacku většinou není. Je to možné používat i do jogurtu místo oříšků," dodala.
Poprvé do Berlína na Grüne Woche přijel také Tomáš Hinduliak s firmou Huhuchilli. "Nabízíme chilli omáčky a kimchi. Omáčky vyrábíme v Brně. Je to všechno ruční práce, vyrábíme z lokálních surovin, spolupracujeme s farmáři okolo Brna a děláme to od roku 2015," řekl.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down