Na veletrhu Grüne Woche v Berlíně nabízejí české stánky pivo, ale také chilli a hmyz
Pivo, klobásky, sýry, vína, ale také moderní traktory na alternativní pohon nebo automatické secí stroje. To vše je potravinářský veletrh Grüne Woche, který do Berlína každoročně láká statisíce návštěvníků. Na akci, která patří k největším na světě, nechybí ani Češi. Ti na výstavu nepřijeli jen s pivem a hospodou v jihočeském stylu, ale také s hmyzími pochoutkami, perníčky, vykrajovátky nebo s chilli omáčkami a pastami.
Vystavovatelé z ČR
"Z Česka tady máme 22 vystavovatelů," řekl šéf českého stánku Emerich Vacek z českého ministerstva zemědělství. To na organizaci výstavy spolupracuje se Státním zemědělským intervenčním fondem. "V naší části máme hlavně restauraci, pivní bary a k tomu výrobce, kteří se zúčastňují tradičně, ať již je to trdelník, sušené maso, firma Jelínek, sirupy a rakytník," řekl Vacek s tím, že zemědělský intervenční fond zastupuje menší regionální producenty.
Netradiční potravinářské produkty
Jedním z nových vystavovatelů je česká firma WormUP, která se zaměřuje na pochoutky z jedlého hmyzu. Na Grüne Woche s hmyzí nabídkou není sama, ale v rámci české sekce je jediná. "Jsme tady poprvé. Nabízíme sušené moučné červy a kobylky v různých příchutích. Máme třeba čokoládovou příchuť nebo čokoládu s chilli, také pálivější příchutě, jako jsou kari, chilli nebo česnek," řekla obsluha stánku s hmyzími produkty. "Je to stejný pocit, jako když jíte brambůrky s příchutí, ale místo bramborové chuti tam cítíte něco trošku jiného," vysvětlila hosteska. O hmyzí laskominy je podle obsluhy značný zájem, především pak o příchutě s čokoládou a česnekem. "Navíc to má výhodu, že v tom není žádný tuk, žádný cukr, pokud tedy nemáte čokoládovou příchuť, je tam hodně proteinů, vlákniny, vitamínu, kalcia, což v běžném snacku většinou není. Je to možné používat i do jogurtu místo oříšků," dodala. Poprvé do Berlína na Grüne Woche přijel také Tomáš Hinduliak s firmou Huhuchilli. "Nabízíme chilli omáčky a kimchi. Omáčky vyrábíme v Brně. Je to všechno ruční práce, vyrábíme z lokálních surovin, spolupracujeme s farmáři okolo Brna a děláme to od roku 2015," řekl.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!