
Pivo, klobásky, sýry, vína, ale také moderní traktory na alternativní pohon nebo automatické secí stroje. To vše je potravinářský veletrh Grüne Woche, který do Berlína každoročně láká statisíce návštěvníků. Na akci, která patří k největším na světě, nechybí ani Češi. Ti na výstavu nepřijeli jen s pivem a hospodou v jihočeském stylu, ale také s hmyzími pochoutkami, perníčky, vykrajovátky nebo s chilli omáčkami a pastami.

"Z Česka tady máme 22 vystavovatelů," řekl šéf českého stánku Emerich Vacek z českého ministerstva zemědělství. To na organizaci výstavy spolupracuje se Státním zemědělským intervenčním fondem.
"V naší části máme hlavně restauraci, pivní bary a k tomu výrobce, kteří se zúčastňují tradičně, ať již je to trdelník, sušené maso, firma Jelínek, sirupy a rakytník," řekl Vacek s tím, že zemědělský intervenční fond zastupuje menší regionální producenty.
Jedním z nových vystavovatelů je česká firma WormUP, která se zaměřuje na pochoutky z jedlého hmyzu. Na Grüne Woche s hmyzí nabídkou není sama, ale v rámci české sekce je jediná.
"Jsme tady poprvé. Nabízíme sušené moučné červy a kobylky v různých příchutích. Máme třeba čokoládovou příchuť nebo čokoládu s chilli, také pálivější příchutě, jako jsou kari, chilli nebo česnek," řekla obsluha stánku s hmyzími produkty. "Je to stejný pocit, jako když jíte brambůrky s příchutí, ale místo bramborové chuti tam cítíte něco trošku jiného," vysvětlila hosteska.
O hmyzí laskominy je podle obsluhy značný zájem, především pak o příchutě s čokoládou a česnekem. "Navíc to má výhodu, že v tom není žádný tuk, žádný cukr, pokud tedy nemáte čokoládovou příchuť, je tam hodně proteinů, vlákniny, vitamínu, kalcia, což v běžném snacku většinou není. Je to možné používat i do jogurtu místo oříšků," dodala.
Poprvé do Berlína na Grüne Woche přijel také Tomáš Hinduliak s firmou Huhuchilli. "Nabízíme chilli omáčky a kimchi. Omáčky vyrábíme v Brně. Je to všechno ruční práce, vyrábíme z lokálních surovin, spolupracujeme s farmáři okolo Brna a děláme to od roku 2015," řekl.*