Asociace soukromého zemědělství se nechystá připojit k protestům zvažovaným Agrární komorou

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) se nechystá připojit k protestům zvažovaným Agrární komorou. I její zástupci ale mají výhrady k tomu, jak vládní koalice provádí zemědělský program. Uvedl to předseda ASZ Jaroslav Šebek po včerejším jednání s premiérem Petrem Fialou na farmě v Jimramovských Pavlovicích. Mezi stěžejní požadavky ASZ podle něj patří zastropování dotací pro největší podniky.

Mezi stěžejní požadavky ASZ patří zastropování dotací

Podle asociace by stropem pro jednu firmu mohlo být 2000 hektarů půdy, čímž by se ušetřily peníze. "Do 2000 hektarů je drtivá většina zemědělců i zemědělských podniků, do toho se vejdou," řekl Šebek. Jako příklad uvedl, že podnik s 5000 hektary půdy by pak dostával dotace jen na 2000 hektarů. Zastropování podle něj platí i jinde v Evropě. Středně velké zemědělské firmy by to podle Šebka ochránilo před tlakem na skupování velkými investory, což označil za nynější trend. Šebek také zopakoval dlouhodobý požadavek ASZ, aby v ČR vznikl zákon o rodinných farmách, který by zjednodušil podmínky pro jejich fungování. K protestům zemědělců, které se šíří v zahraničí a o nichž mluví i Agrární komora, se ASZ nyní připojovat nechce. "Ty zájmy vidíme jako rozdílné," řekl Šebek. Komora má podle názoru asociace zájem zvrátit dotační model platný od loňska se zvýšením podpory pro menší farmy. Mezi problémy, na nichž se asociace s komorou shodne, je podle Šebka například nadměrná byrokracie nebo vyšší zdanění zemědělské půdy. "Když jsme přišli do vlády, byla jedním z velkých témat podpora malých a středních zemědělců. V minulosti byly zvýhodňovány zejména velké agrokoncerny. My jsme se ale rozhodli podmínky narovnat tak, aby byly spravedlivé. Mimo jiné jsem se bavil s Asociací soukromého zemědělství o tom, jak nové podmínky pomáhají menším farmám a co ještě jako vláda můžeme udělat,“ řekl premiér.

Ministr zemědělství Marek Výborný  minulý pátek po jednání se zástupci Agrární komory ve Větrném Jeníkově řekl, že se podařilo podpořit rodinné farmy a malé podniky, ale podstatně klesly podpory pro středně velké zemědělské firmy. "A to si myslím, že je věc, která teď musí projít nějakou politickou debatou a revizí," uvedl. Agrární komora minulý týden se rozhodla, že kvůli celkové situaci v oboru, počká na výsledky dalších jednání. Prezident Jan Doležal po jednání ve Větrném Jeníkově řekl, že chce ale jednat o společné koordinované akci zemědělců v Evropské unii namířené proti evropské politice.*

jednání ASZ s premiérem P. Fialou

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down