Produkce masa na jihu Moravy vzrostla ve čtvrtletí o 4,7 procenta

Produkce masa bez započtení drůbežího na jižní Moravě v letošním prvním čtvrtletí stoupla o 319 tun na celkových 7048 tun masa. Meziročně to představuje nárůst o 4,7 procenta. Jde o netypický vývoj, dlouhodobě výroba masa v kraji klesá. Největší podíl na zvýšení má růst výroby vepřového. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Produkce vepřového masa

Produkce vepřového masa vzrostla o 6,2 procenta, tedy o 362 tun na celkových 6203 tun masa. Poraženo bylo 66 382 prasat, meziročně o 2736 prasat více. Dlouhodobým trendem byl dosud pokles produkce vepřového, ještě před 11 lety jej za čtvrtletí bylo vyrobeno 8500 tun a poraženo bylo 88 000 prasat.
Naopak obvykle stabilní či mírně rostoucí produkce hovězího a telecího meziročně ve čtvrtletí klesla. Zemědělci vyrobili 842 tun tohoto masa, meziročně o 44 tun méně, což představuje pokles o 4,9 procenta.
Nejnižší podíl na produkci masa mimo drůbeže, má skopové a kozí maso. V kraji jej byly za první tři měsíce letošního roku vyrobeny tři tuny, meziročně o tunu více.

Výroba masa v ČR

Na produkci masa celého v celém Česku, která za čtvrtletí dosáhla 68 700 tun, se Jihomoravský kraj podílel 10,3 procenta, podíl na výrobě vepřového masa byl 12 procent. Největším producentem masa je mezi kraji Jihočeský, na opačném konci žebříčku je Karlovarský kraj.*

Jatka

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down