Slovenští farmáři zahájili sklizeň obilí, nadprůměrnou úrodu nečekají

Slovenští zemědělci zahájili letošní sklizeň obilí, s ohledem na dřívější nestabilní počasí ale nadprůměrnou úrodu neočekávají. Informovala o tom Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK). V produkci obilí je země dlouhodobě soběstačná.

slovenská vlajka

"Vzhledem k počasí výbornou úrodu nečekáme. Budeme rádi, když dosáhneme na průměr," uvedl předseda regionální zemědělské a potravinářské komory v jihoslovenském Komárnu Alexander Pastorek. Právě v okolí Komárna a v dalších teplejších regionech země už sklizeň začala. Podle SPPK ji značně ovlivnilo proměnlivé počasí v uplynulém období, když se střídaly teplé dny s ochlazením, deštěm a krupobitím. V některých oblastech obilí dozrává nerovnoměrně, a to kvůli nadměrným srážkám ještě z přelomu loňského a letošního roku.

Srážky ovlivnily sklizeň

"Výrazné srážky v našem regionu rozmočily celý terén, Předpokládáme, že deště reálně sníží množství a kvalitu obilí. Porosty jsou náchylnější i na plísňové choroby. S vysoušením půdy a dozráváním obilí nám pomáhají stávající vedra," uvedl předseda regionální komory zemědělců a potravinářů v Košicích na východě země Peter Vilinský.

Obavy z dovozu

Pěstitele obilí podle slovenských farmářů dokážou v dobrém roce v zemi vyprodukovat kolem čtyř milionů tun obilovin a kukuřice. SPPK uvedla, že slovenští farmáři budou čelit dopadům nadměrných dovozů ukrajinského obilí na evropské trhy, byť jeho import na Slovensko je nadále zakázán.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down