Společnosti Mlékárna Hlinsko minulý rok klesly tržby i zisk

Společnosti Mlékárna Hlinsko minulý rok klesly celkové tržby o osm procent na 3,313 miliardy korun. Ještě výrazněji se meziročně snížil zisk po zdanění, ze 163 milionů na 38 milionů korun. Provozní výsledek hospodaření se zhoršil ze 177 milionů na 38 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy. 

Objem vykoupeného mléka zůstal na úrovni roku 2022

Mlékárna Hlinsko vysvětluje nižší tržby a zisk inflací a zvýšením výkupních sen syrového mléka, především ze strany německých mlékáren. Objem vykoupeného mléka 190 milionů litrů zůstal na úrovni roku 2022. "Společně se silnou korunou to vedlo k cenové nekonkurenci na mimoevropských trzích s mléčnými komoditami a omezení exportu společně s významným poklesem ziskovosti společnosti," uvedlo vedení mlékárny. První dvě třetiny roku nabídka výrazně převyšovala poptávku, což vedlo k rychlým propadům cen. Konkurenceschopnost mlékárny v zahraničí se zhoršila i vlivem silnější koruny. Lépe se jí dařilo v segmentu hotelových a restauračních zákazníků a v průmyslových dodávkách firmám. Zhruba třetina tržeb pocházela z vývozu včetně nepřímého. Na výsledcích se podepsalo také loňské snížení přijatých dotací. Mlékárna v roce 2023 dostala 15 milionů korun na modernizaci podniku a téměř 19 milionů korun v rámci zastropování cen energií. V roce 2022 získala provozní dotace přes 35 milionů korun a investiční téměř 23 milionů korun. 

Mlékárna Hlinsko existuje více než 80 let. Některé výrobky vyrábí od svého vzniku. Patří mezi ně zvláště slazená kondenzovaná mléka a smetany, Salko, Piknik, Pikao a Jesenka. Mlékárna také produkuje trvanlivá mléka, smetany, máslo, sušená mléka, tvarohy, zmrzlinové směsi a směsi na výrobu ledové tříště. Průměrný přepočtený počet zaměstnanců vloni dosáhl 265, o deset méně než v roce 2022. Mlékárnu vybudovala společnost Nestlé jako náhradu za svůj první závod na území Československa v Moravském Krumlově. V roce 1949 se stal vlastníkem československý stát a od roku 1964 mlékárna prodává pod značkou Tatra, kterou používá dodnes. V 90. letech koupil při privatizaci většinový podíl ve společnosti Milan Domáček. Po jeho smrti podíl převzala manželka, která mlékárnu v roce 2011 prodala společnosti Agrofert.*

Džbán a sklenice mléka

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down