Zemědělské organizace: Produkce vepřového je v ČR nyní stabilní, další vývoj je ale nejistý
Výroba hovězího a vepřového masa je v Česku stabilní, sdělil předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Dokazují to podle něj data, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Z nich vyplývá, že výroba masa dosáhla v letošním druhém čtvrtletí 112 666 tun, meziročně o 1,9 procenta více. Produkce vepřového masa se podruhé v řadě zvýšila. Nárůst produkce označil za dobrou zprávu také prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Zástupci nevládních organizací se ale shodují v tom, že další vývoj trhu je nepředvídatelný.
Vepřové maso
Produkce vepřového masa podle statistiků vzrostla podruhé v řadě, ve druhém čtvrtletí se ho vyrobilo 52 678 tun, meziročně o 5,6 procenta více. "Několik let velmi nízkých, podnákladových cen vepřového masa v EU vedlo k uzavření mnoha chovů především u menších rodinných farem, a tím i poklesu produkce v EU. Z toho nyní těží ti, co na trhu zůstali," napsal Pýcha. "Určité stabilizaci sektoru pomáhá také nízká cena obilovin," uvedl Doležal a doplnil, že produkce vepřového roste mimo jiné proto, že je to tradiční surovina české kuchyně.
Pýcha i Doležal nicméně poukázali na nepředvídatelný vývoj trhu do budoucna. "Trh může ovlivnit šíření afrického moru prasat, odvetná opatření ze strany Číny v reakci na uvalení cel na dovoz elektromobilů či přibývající regulace pro chov a přepravu zvířat," upozornil Doležal. "Pokud by Čína reagovala zavedením cel na dovoz například právě vepřového masa, snadno by to mohlo vést ke zhroucení ceny v EU," doplnil Pýcha. Ceny jatečných prasat byly v ČR meziročně o 1,4 procenta nižší. Podle Pýchy cena kopíruje vývoj na evropském trhu.
Drůbeží maso
Méně příznivá je podle Českomoravské drůbežářské unie produkce drůbežího masa. "Stagnace výroby drůbežího masa v Česku je dlouhodobý trend z důvodu obavy tuzemských prvovýrobců ze zvýšených nákladů," řekla Gabriela Dlouhá, předsedkyně unie. Podle ČSÚ bylo na drůbežích jatkách ve druhém čtvrtletí poraženo 66 619 tun drůbeže, což odpovídá výrobě 43 279 tun drůbežího masa. Meziročně jde o mírný nárůst. Ceny jatečných kuřat ale klesly o 7,7 procenta. Podle Dlouhé pokles způsobil dovoz levného masa ze zahraničí.
Hovězí maso
Množství vyrobeného hovězího kleslo ve druhém čtvrtletí o 4,6 procenta na 16 690 tun, ceny jatečného skotu naopak meziročně stouply o 5,3 procenta. Chovatelé dostali za jatečné býky v průměru 62,56 Kč/kg v živém nebo 113,85 Kč/kg v mase. "Ceny určuje trh, v našem případě ten německý. Jatka nám cenu diktují a jako výrobci na ni nemáme absolutně žádný vliv. Od začátku roku 2024 se ceny drží stabilně poměrně vysoko, až v červenci došlo k mírnému poklesu. Realizační cena je teď na hranici výrobních nákladů," uvedl Tomáš Trávníček, ředitel pro strategii Verdi fondu farem.
Mléko
Vývoj produkce mléka označil Pýcha za pozitivní. Přímý nákup mléka od producentů se podle ČSÚ meziročně zvýšil o 3,7 procenta na 835 494 litrů, ceny mléka byly meziročně o 4,7 procenta nižší. "(Růst produkce) potvrzuje vysokou kvalitu našich chovů a stejně tak i vysokou kvalitu českého mléka, o které je zájem i v zahraničí," uvedl Pýcha.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!