10.09.2024 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkce vína ve Francii letos podle vlády klesne téměř o pětinu

Produkce vína ve Francii se v letošním roce kvůli nepříznivému počasí sníží o 18 procent na 39,3 milionu hektolitrů. Předpovědělo to podle agentury Reuters francouzské ministerstvo zemědělství. Ještě minulý měsíc se přitom předpokládalo, že letošní produkce dosáhne 40 až 43 milionů hektolitrů.

Za poklesem produkce vína stojí nepříznivé klimatické podmínky

"Za tímto poklesem stojí zejména nepříznivé klimatické podmínky, které snížily produkční potenciál téměř ve všech vinařských oblastech," uvedlo ministerstvo. Na pěstování vinné révy ve Francii mají podle ministerstva negativní vliv mimo jiné silné deště, které přispívají k šíření chorob na vinicích. Nová prognóza je o 11 procent nižší než pětiletý průměr, který činí 44,2 milionu hektolitrů ročně. Víno patří ve Francii k důležitým exportním artiklům, jeho spotřeba na domácím trhu se však snižuje, upozornila agentura Reuters.*

hrozny vína po sklizni

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down