Obchodníci o víkendu poskytli první dodávky potravin, počítají s další pomocí

Do oblastí zasažených povodněmi prodejci potravin v ČR o víkendu odeslali první dodávky balených vod, trvanlivého zboží či hygienických potřeb. S pomocí počítají také v následujících dnech. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza  sdělil, že jsou kvůli povodním uzavřené desítky prodejen obchodních řetězců. Některé podle něj mohou zůstat mimo provoz i několik týdnů.

Dodávky následně distribuují regionální potravinové banky

Dodávky obchodníků následně distribuují regionální potravinové banky, vodu a jídlo ale prodejci poskytují také přímo hasičům či záchranářům. "V sobotu jsme rozvezli první zásoby jídla a pití. Celkově Rohlík v tuto chvíli pomohl na více než 20 místech ve čtyřech krajích a odhadem poskytl pomoc až 5000 lidem," uvedla mluvčí on-line supermarketu Rohlík.cz Denisa Morgensteinová. Billa má aktuálně zavřených šest prodejen, Lidl čtyři a Tesco jednu. Dočasné uzavírky hlásí také řetězce Kaufland, Albert či Penny, řekli jednotliví mluvčí. "Na desítkách prodejen jsme v průběhu víkendu museli řešit například i výpadky elektrického proudu či platebních terminálů. Komplikace se ve většině případů podařilo rychle vyřešit," uvedl mluvčí Penny Tomáš Kubík. Kvůli odstraňování škod po povodních budou možná některé prodejny uzavřené několik týdnů, uvedl Prouza. Zásobovat obchody, které v postižených oblastech zůstaly otevřené, se podle něj daří bez problémů. "Otevřené prodejny mají k dispozici dostatek zásob pro zákazníky i pro pomoc a podporu zasahujících složek integrovaného záchranného systému," uvedl. Potraviny, které přišly do styku s povodňovou vodou, by se podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) neměly jíst. Týká se to i potravin v neporušených obalech nebo ovoce a zeleniny ze záhonů a z polí. "Při nekontrolovaném průtoku krajinou přichází povodňová voda do styku s množstvím zdraví ohrožujících látek například z kanalizace, čističek odpadních vod, průmyslové výroby a dalších zdrojů s vysokým rizikem mikrobiální nebo chemické kontaminace," sdělila SZPI v tiskové zprávě. Pozor by si ale lidé podle ní měli dát také na sypké potraviny, které nepřišly do přímého kontaktu s povodňovou vodou, jelikož mohly nasát vlhkost a zplesnivět. Kvůli výpadkům elektrické energie SZPI doporučuje zkontrolovat i mražené produkty.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down