Déšť zastavil sklizeň hroznů na jižní Moravě

Vytrvalý déšť, který na jihu Moravy zvýšil o víkendu hladiny řek, téměř na týden zastavil sklizeň hroznů v kraji. Od pátku nebylo kvůli počasí možné do vinohradů vjíždět s těžkou technikou, a práce se tak zastavily. Zástupci vinařů řekli, že do nejméně podmáčených vinohradů vjedou stroje už ve středu, do většiny ale až ve čtvrtek nebo v pátek. Zbývá sklidit přibližně polovina úrody, kvůli hrozbě plísně budou chtít vinaři hrozny posbírat co nejrychleji.

Terén ve vinohradech je velmi podmáčený

"Terén je velmi podmáčený a do vinohradů bude možné vjet až zítra, na některých místech dokonce až ve čtvrtek. Tam, kde jsme se byli podívat, vypadají hrozny v dobré kondici bez známek hniloby. Vše bude záležet na počasí v příštích několika dnech," uvedl František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov ze skupiny Bohemia Sekt. Na vyschnutí půdy čekají také ve Vinařství Chateau Valtice, kde před dešti minulý týden sklidili asi polovinu úrody. "Dnes budeme znát výsledky rozborů, zjistíme, jak moc se hrozny nalily a jak to vypadá s cukernatostí a kyselinami v nich. Rozhodně chceme ve sběru co nejdříve pokračovat," uvedl za vinařství ředitel David Šťastný. Dostat hrozny co nejdříve do sklepa ke zpracování plánuje také Vinium Velké Pavlovice. "Před víkendem bylo sklizeno asi 60 procent hroznů, teď čekáme, až bude možné poslat do vinohradu kombajn, což může na některých místech být ve čtvrtek až v pátek," konstatovala obchodní ředitelka vinařství Ladislava Antálková. Stav hroznů bude v dalších dnech záviset na vývoji počasí, záviset bude také na množství cukru v hroznech. "Tam, kde mají hrozny málo cukru, budou hnít. Kde mají cukru hodně, tam bude ušlechtilá plíseň botrytida, která hroznům neškodí. Je štěstí, že hrozny už stihly nabrat dostatek cukru, v roce 2014 přišly deště v podobném období, ale kvůli nedostatku cukru hrozny shnily," poznamenal Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity. Díky stále častějšímu zatravňování meziřadí ve vinohradech není většina z nich ohrožena odplavováním půdy ani při tak vytrvalých deštích, jaké jihem Moravy prošly od pátku do pondělí. "Je pravděpodobné, že většina vinařů bude chtít hrozny sklidit co nejdříve, aby jim nehrozila plíseň. Tlak se tak přesune z vinohradů na zpracovatelskou část vinařství. Samotný sběr nejspíš letos na jihu Moravy skončí do konce září," poznamenal výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.*

sklizené hrozny
fgfgf

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down