Plocha brambor v ČR vzrostla letos poprvé za deset let

Plocha brambor pěstovaných v ČR letos vzrostla oproti loňsku o 1900 hektarů na zhruba 22 850 hektarů, řekl předseda Českého bramborářského svazu (ČBS) Josef Králíček. Podle něho je to první navýšení ploch pěstovaných brambor v ČR za posledních deset let. Vyšší plochy vysvětluje příznivými tržními podmínkami a také trvalou podporou od ministerstva zemědělství. Loňskou bramborářskou sezonu označil Králíček za velmi dobrou.

Plochy brambor klesaly minimálně deset let v řadě

"Ty plochy klesaly minimálně deset let v řadě. Letos to byl skutečně po velmi dlouhé době obrat a těch 1900 hektarů je 8,5 procenta ploch, což je velmi výrazný nárůst," řekl Králíček. Loni se plochy, kde zemědělci pěstují brambory, snížily o 2,3 procenta, čeští zemědělci tak sklízeli brambory z 20 947 hektarů, z toho konzumní brambory zabíraly 13 281 hektarů. Vedle toho je ještě produkce malých pěstitelů na zhruba 6000 hektarů. Podle Králíčka za letošní zvýšení může kombinace tržních podmínek i dotačních podpor. "Pěstitelé nedopadli loni špatně, proto se i rozhodli rozšířit svoje produkční plochy. Na druhé straně bych chtěl zmínit i Ministerstvo zemědělství, které svými programy pomáhá sektoru bramborářství, a řekl bych, že v poslední době celkem významným způsobem," uvedl. V Česku také byly v uplynulém roce dobré podmínky pro růst bramborových hlíz, na rozdíl od zahraničí. "Nebyly k dispozici brambory z minulé sklizně ze zahraničí, které se obvykle dováží a jsou lacinější," řekl Králíček. Výchozí pozice českých pěstitelů tak byla podle Králíčka lepší a začínali sezonu s vysokou farmářskou cenou. V příznivou sezonu doufal Králíček i letos. "Těšili jsme se, i vzhledem k tomu, že plocha brambor se navýšila, že letošní rok bude vyšší produkce a i vzhledem k průběhu počasí budou dobré podmínky pro růst hlíz," uvedl. Po vysokých srpnových teplotách a povodních, které v uplynulých dnech postihly celé Česko, ale očekává nižší výnosy. Cena konzumních brambor se podle svazu tvoří v Německu, činí tam v přepočtu přibližně pět korun za kilogram, což je zhruba stejně jako v ČR. Cena, za kterou nakupují lidé kilogram brambor v obchodech, je však v průměru 27 korun, v akcích 12 korun. Náklady na vypěstování kilogramu brambor se přitom pohybují mezi čtyřmi až pěti korunami. Pěstitelé brambor se mohou od loňského roku sdružovat do organizací producentů, což jim dává silnější pozici při vyjednávání s obchodníky. Ministerstvo zemědělství letos mezi pěstitele brambor rozdělí 85 milionů korun, řekl už dříve náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek. Farmáři dostávají podporu z Evropské unie i z národních dotací, v případě brambor mohou získat například až 12 000 korun na hektar, pokud dodržují pravidla takzvané integrované produkce, tedy šetrnějšího způsobu hospodaření.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down