21.10.2024 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Fond začíná vyplácet zálohy

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) se po roční pauze, způsobené náročným přechodem na novou společnou zemědělskou politiku, v letošním roce vrací k vyplácení záloh. Podle předpokladu částka vyplacená formou zálohy dosáhne zhruba 9,5 miliardy korun.  Výplaty záloh se týkají opatření BISS (Základní podpora příjmu pro udržitelnost), DRP (Doplňková redistributivní podpora příjmu pro udržitelnost), Mladý zemědělec 2024+, Mladý zemědělec dobíhající, CIS cukrová řepa, CIS chmel, CIS bílkovinné plodiny, CIS dojnice, CIS telata masného typu a CIS bahnice/kozy. Informovala o tom tisková mluvčí SZIF Eva Češpiva.

Rozhodnutí jsou vydávána v termínu podle Harmonogramu předpokládané administrace Jednotné žádosti 2024–2025. V případě záloh se jedná o rozmezí od 21. října až 29. listopadu 2024. Záloha pak bude vyplacena na základě vydaného rozhodnutí o záloze bez ohledu na nabytí právní moci. "Harmonogram administrace Jednotné žádosti je průběžně aktualizován na základě aktuálního stavu implementace administrace jednotlivých podpor. O zásadních změnách v harmonogramu budeme žadatele neprodleně informovat," uvedla mluvčí SZIF.

Proces administrace záloh

Na začátku procesu administrace žádostí byla provedena kontrola úplnosti a správnosti podané žádosti (doložení příloh pro CIS cukrová řepa a Mladý zemědělec 2024+) a kontrola stavu Evidence zemědělského podnikatele a dále kontrola plnění podmínky Aktivního zemědělce. Pokud žadatel nesplnil podmínku Evidence zemědělského podnikatele a podmínku Aktivního zemědělce, není možné vyplatit zálohu na žádné opatření. Pokud se u žadatele vyskytne blokační chyba u jednotlivých opatření, případně nesplní podmínku doložení přílohy pro opatření CIS – cukrová řepa nebo Mladý zemědělec 2024+, pak nebude poskytnuta záloha právě na toto opatření. Na ostatní opatření záloha poskytnuta bude. Každé opatření, kterého se týká záloha, musí dále projít předběžnou administrativní kontrolou. Pokud předběžná kontrola odhalí chyby, bude žadateli zasláno sdělení o předběžné kontrole spolu s výčtem chyb, které žadatel může zhojit změnovou žádostí nebo dodatečnými důkazy. Znovu chceme připomenout, že žadatel může reagovat na zaslané sdělení o předběžné kontrole podáním změnové žádosti ve lhůtě do 15 dnů. Pokud tak žadatel neučiní, tak na změnové žádosti podané po tomto termínu nebude brán zřetel. Po dokončení procesu předběžné kontroly a případně po administraci změnové žádosti bude spuštěn výpočet zálohy pro jednotlivá opatření a následně bude vydáno rozhodnutí o záloze. "Pokud má žadatel k zálohám či k vydávání rozhodnutí o nich doplňující dotazy, může se obrátit telefonicky na Infolinku SZIF +420 222 871 871, případně prostřednictvím e-mailu na info@szif.cz," dodala Češpiva.*

peníze

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down