Potřebný mráz pro výrobu ledového vína byl jen na Hodonínsku
Vývoj podzimního a zimního počasí dosud na jihu Moravy nepřál výrobě ledového vína. Pro jeho lisování musí teplota klesnout k sedmi stupňům pod nulou, hrozny při lisování nesmí rozmrznout. Ledové víno po Vánocích sbírali pouze ve vinařství Kadubcových v Lipově na Hodonínsku, jiný výrobce jej zatím nevyráběl.
Počasí výrobě ledového vína zatím nepřálo
"Mráz přišel za pět minut dvanáct, mezi svátky. V opačném případě jsme byli připravení hrozny do konce roku posbírat," řekla Lenka Kadubcová. Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva potvrdil, že vinařství splnilo podmínky pro výrobu ledového vína. "Jiné vinařství zatím podmínky nesplnilo," uvedl Kopřiva. Inspektoři SZPI na sklizeň ledového vína dohlížejí. Hrozny zatím ve vinohradu nechává viset Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku, na některou z vinařských specialit na keřích zůstává 1,5 tuny Tramínu červeného. "Vůbec si nejsem jistý, že je na co čekat. V minulosti už jsme na mráz čekali až do konce ledna, déle to asi nepůjde. Neustále kontrolujeme stav hroznů, pokud bude jasné, že mráz nepřijde, stále je šance z nich vylisovat výběr z cibéb nebo výběr z bobulí," podotkl Maděřič. Vedení vinařství Vinné sklepy Lechovice původně ještě na konci vinobraní plánovalo nechat ve vinohradu hrozny na ledové i slámové víno, o tři týdny později je ale vinařství sklidilo. "Bohužel se v průběhu podzimu zdravotní stav hroznů zhoršil natolik, že bylo nutné je posbírat, aby bylo ještě možné z nich víno vylisovat," uvedl jednatel Libor Tvarůžek. Těsně před Vánoci vzdali čekání na mrazy v Chateau Valtice. Důvodem byla nepříznivá předpověď počasí. "Hrozny měly krásnou cukernatost, bude z nich výběr z cibéb. I tato vína jsou zajímavá, a tak úroda nepřijde nazmar," konstatoval ředitel vinařství David Šťastný.
Ledové víno zpracovává minimum vinařů
Ledové víno zpracovává minimum vinařů. Nechávat po vinobraní hrozny na keřích a čekat na první velký mráz je totiž riziko - může se zhoršit kvalita hroznů, ohrožuje je například plíseň. Teplota musí klesnout nejméně na sedm stupňů pod nulou i níže, bobulky nesmí rozmrznout ani před lisováním. Kvůli malé výlisnosti hroznů, která se pohybuje okolo 20 procent, patří ledové víno k těm dražším. Stáčí se jen do malých lahví o objemu 0,2 až 0,3 litru a cena jedné lahvičky obvykle začíná na 350 korunách. Prodává se obvykle až tři roky po vylisování.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!