Sladovny mají letos potíže, aby měly dostatek základní suroviny pro výrobu sladu. Letošní úroda ječmene je totiž špatná. Pivovary budou muset hledat náhradu za tuzemský ječmen v zahraničí. To se ale může projevit na kvalitě piva a také na ceně, upozornil ředitel vratislavického Pivovaru Hols Petr Hostaš. Zvýšit cenu piva může ale i menší úroda chmelu, růst ceny energií a vyšší spotřební daň, kterou požaduje Evropská unie.
Zatímco dříve stačilo telefonicky ječmen objednat z jednoho zdroje, nyní objíždí ředitel zemědělce, smlouvá s nimi a shání ho po menších dávkách. Rostoucí poptávka také výrazně zvyšuje nákupní cenu, řekl Hostaš. Nedostatek kvalitní suroviny pro výrobu piva je i v Německu a Polsku.
Českému pivu dodávají speciální chuť kvalitní domácí suroviny. Pokud se doveze ječmen horší jakosti, nikdo z něj dobré pivo neuvaří, uvedl Hostaš. Vratislavický pivovar si slad vyrábí pro sebe a dodává ho i jiným menším pivovarům v regionu. Na jeden hektolitr piva spotřebuje asi dvacet kilogramů ječmene.
Ředitel Pivovaru Svijany František Horák poukázal na to, že jediným důvodem pro zdražení piva nemusí být drahý slad, ale i nedostatek chmelu a růst ceny energie. Pivovar bude podle Horáka od ledna příštího roku platit za elektřinu o 17 procent víc. Evropská unie navíc požaduje, aby Češi zvýšili spotřební daň u piva, což bude také znamenat zdražení. O kolik se může cena českého piva v příštích měsících zvýšit, si však dnes Horák netroufal odhadnout.