18.12.2013 | 05:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kůrovec se nebude příští rok v NP Šumava hubit chemicky

Národní park Šumava nebude v příštím roce hubit kůrovce chemickými prostředky. Stane se tak po více než deseti letech, v nichž park škůdce ničil právě pomocí biocidů. NP Šumava proto ani nepožádal na rok 2014 o výjimku na užívání těchto prostředků. Biocidy se v největším objemu používaly na likvidování kůrovce v letech 2007 a 2008. Informoval o tom mluvčí národního parku Pavel Pechoušek.

Podle ředitele NP Šumava Jiřího Mánka stojí za absencí chemických prostředků pro rok 2014 vhodně načasované a správně umístěné asanační práce související s likvidací kůrovcové kalamity v posledních třech letech. Použití chemie musí být podle Mánka pouze alternativní metodou pro dobu, kdy je kůrovce příliš a běžné způsoby ochrany lesa by znamenaly neadekvátně velké množství pokácených stromů na lapáky. Dodal, že park už zvažoval, zda má biocidy nasadit v letošním roce. Nakonec k tomu přistoupil a proti kůrovci použil na Šumavě 75 litrů přípravku Vaztak, což je zhruba o dvacet litrů méně než loni, doplnil odborník na ochranu lesa NP Šumava Petr Kahuda.
Lesníci letos vytěžili 42 000 kubických metrů napadeného dřeva. Číslo představuje přibližně poloviční pokles v porovnání s údaji z loňského roku. Letos použití přípravků na ochranu lesa omezili jen na nejexponovanější lokality na rozhraní bezzásahových území, především na Modravsku a Srňsku. Stejně jako v loňském roce se ale pomocí biocidů ošetřovaly jen lapáky, nikoliv primárně kůrovcem napadené stromy, jak to bylo běžné v minulých letech, řekl náměstek ředitele NP Šumava pro lesní ekosystém Jan Kozel. Dodal, že nasazení biocidů v letošním roce zachránilo 6000 stromů, které škůdce nenapadl.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down