28.01.2014 | 04:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spotřeba ovoce v ČR od roku 2009 klesla o pětinu,

Spotřeba ovoce v České republice se od začátku hospodářské krize před pěti lety snížila asi o pětinu. Zatímco v roce 2009 na jednoho obyvatele připadala spotřeba 90,4 kilogramu ovoce, v roce 2012 to bylo 74,6 kilogramu. Největší pokles, téměř o 30 procent na 19,1 kilogramu na osobu a rok, postihl jablka, která jsou tradičně ovocem s nejvyšší spotřebou. Spotřeba jablek klesá i v celé EU. Uvedl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Na spotřebě se podle něj negativně projevuje to, že lidé v posledních letech šetří. Záporný vliv na spotřebu mají i vyšší ceny ovoce. "Se stále nižší produkcí českého ovocnářství navíc na trhu klesá nabídka domácího ovoce, které je cenovou konkurencí dražšímu ovoci z dovozu," řekl Ludvík. Projevilo se to například loni v létě u jablek. Čeští ovocnáři tehdy své zásoby již zcela vyprodali a průměrné ceny jablek meziročně vyskočily o třetinu na více než 40 korun za kilogram.
Šetření lidí se projevuje i v tom, že se méně prodávají stoprocentní džusy. "Lidé více kupují levnější džusy a nektary s nižším podílem ovocné složky," řekl Ludvík. Na nižší spotřebě se také odráží stále nižší samozásobení lidí ovocem ze zahrádek. "Ubývá ovocných stromořadí, na zahradách u nových domů se již ovocné stromy neobjevují," uvedl Ludvík.
Pokles spotřeby však nepostihl jen jablka a další ovoce takzvaného mírného pásma. Dolů šla i spotřeba jižního ovoce. Pomeranče a mandarinky, které mají po jablkách druhou nejvyšší spotřebu, klesly z dřívějších téměř 14 kilogramů na osobu a rok na 11,3 kilogramu v roce 2012. Spotřeba banánů se propadla téměř o pětinu na 10,1 kilogramu.
Česko však podle Ludvíka není s klesající spotřebou ovoce v Evropě výjimkou. Spotřeba jablek v Evropské unii za poslední čtyři roky klesla z 20,7 kilogramu na osobu a rok na 17,9 kilogramu. Spotřeba jablek se v poslední obchodní sezóně 2012/2013 propadla o dvě až sedm procent v Německu, Rakousku, Británii, Španělsku a Itálii. Ceny jablek v těchto zemích meziročně vzrostly o 12 až 19 procent.

Vývoj spotřeby ovoce v ČR a vybraných druhů ovoce v hodnotě čerstvého v kg na osobu a rok (jde o přepočet všech výrobků z ovoce na hodnotu čerstvého ovoce):

  2008 2009 2010 2011 2012
Spotřeba ovoce celkem 89,1 90,4 84 79,4 74,6
Jablka 26,5 26,7 22,5 20 19,1
Švestky 4,6 4,4 4 4,6 4,3
Broskve 4,3 4,7 4,5 4,4 3,9
Citrony, grapefruity 3,8 4,2 4,3 4,4 4,1
Pomeranče, mandarinky 12,3 12,6 13,8 12,2 11,3
Banány 12,2 12,2 12,4 10,5 10,1

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down