Spotřeba ovoce v České republice se od začátku hospodářské krize před pěti lety snížila asi o pětinu. Zatímco v roce 2009 na jednoho obyvatele připadala spotřeba 90,4 kilogramu ovoce, v roce 2012 to bylo 74,6 kilogramu. Největší pokles, téměř o 30 procent na 19,1 kilogramu na osobu a rok, postihl jablka, která jsou tradičně ovocem s nejvyšší spotřebou. Spotřeba jablek klesá i v celé EU. Uvedl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Na spotřebě se podle něj negativně projevuje to, že lidé v posledních letech šetří. Záporný vliv na spotřebu mají i vyšší ceny ovoce. "Se stále nižší produkcí českého ovocnářství navíc na trhu klesá nabídka domácího ovoce, které je cenovou konkurencí dražšímu ovoci z dovozu," řekl Ludvík. Projevilo se to například loni v létě u jablek. Čeští ovocnáři tehdy své zásoby již zcela vyprodali a průměrné ceny jablek meziročně vyskočily o třetinu na více než 40 korun za kilogram.
Šetření lidí se projevuje i v tom, že se méně prodávají stoprocentní džusy. "Lidé více kupují levnější džusy a nektary s nižším podílem ovocné složky," řekl Ludvík. Na nižší spotřebě se také odráží stále nižší samozásobení lidí ovocem ze zahrádek. "Ubývá ovocných stromořadí, na zahradách u nových domů se již ovocné stromy neobjevují," uvedl Ludvík.
Pokles spotřeby však nepostihl jen jablka a další ovoce takzvaného mírného pásma. Dolů šla i spotřeba jižního ovoce. Pomeranče a mandarinky, které mají po jablkách druhou nejvyšší spotřebu, klesly z dřívějších téměř 14 kilogramů na osobu a rok na 11,3 kilogramu v roce 2012. Spotřeba banánů se propadla téměř o pětinu na 10,1 kilogramu.
Česko však podle Ludvíka není s klesající spotřebou ovoce v Evropě výjimkou. Spotřeba jablek v Evropské unii za poslední čtyři roky klesla z 20,7 kilogramu na osobu a rok na 17,9 kilogramu. Spotřeba jablek se v poslední obchodní sezóně 2012/2013 propadla o dvě až sedm procent v Německu, Rakousku, Británii, Španělsku a Itálii. Ceny jablek v těchto zemích meziročně vzrostly o 12 až 19 procent.
Vývoj spotřeby ovoce v ČR a vybraných druhů ovoce v hodnotě čerstvého v kg na osobu a rok (jde o přepočet všech výrobků z ovoce na hodnotu čerstvého ovoce):
2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | |
Spotřeba ovoce celkem | 89,1 | 90,4 | 84 | 79,4 | 74,6 |
Jablka | 26,5 | 26,7 | 22,5 | 20 | 19,1 |
Švestky | 4,6 | 4,4 | 4 | 4,6 | 4,3 |
Broskve | 4,3 | 4,7 | 4,5 | 4,4 | 3,9 |
Citrony, grapefruity | 3,8 | 4,2 | 4,3 | 4,4 | 4,1 |
Pomeranče, mandarinky | 12,3 | 12,6 | 13,8 | 12,2 | 11,3 |
Banány | 12,2 | 12,2 | 12,4 | 10,5 | 10,1 |