Sklizeň vinných hroznů v Česku loni meziročně vzrostla o čtvrtinu na 74 721 tun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle předsedy Svazu vinařů ČR Libora Nyitraye byla loňská produkce révy mírně nadprůměrná. Díky nižší cukernatosti bude ročník charakteristický vyšším podílem suchých vín.
Tuzemští vinaři podle statistiků sklidili loni v průměru z hektaru vinice 4,77 tuny hroznů, celkově sklízeli z 15 654 hektarů vinic. Údaje vinařského svazu se od čísel statistiků liší, podle čísel svazu byla loňská úroda vyšší. Podle předsedy Svazu vinařů ČR je průměrný výnos zhruba 5,5 tuny na hektar. Podle Českého statistického úřadu je dlouholetý průměr 5,05 tuny na hektar.
Loňský rok charakterizovala dlouhá a studená zima a pozdní nástup jara. Na rozdíl od roku 2012 vinice výrazněji nepoškodily mrazy, uvedl šéf svazu vinařů. Kvůli dlouhé zimě měly loňské hrozny nižší cukernatost. To podle Nyitraye přináší větší množství v kategorii suchých vín, po nichž je velká poptávka ze strany zákazníků.
Tuzemská produkce vína v uplynulé sezóně klesla o více než čtvrtinu na 470 000 hektolitrů vína. Z produkce roku 2012/2013 připadlo 315 000 hektolitrů na bílé a 155 000 na červené víno, vyplývá z nedávno publikované situační zprávy ministerstva zemědělství. Průměrná spotřeba vína loni dosáhla 20 litrů na osobu.*