Světové ceny potravin v únoru zaznamenaly nejprudší nárůst od poloviny roku 2012. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) oznámila, že její index cen potravin oproti lednu stoupl o 5,1 na 208,1 bodu, což je nárůst o 2,6 procenta. Upozornila, že v březnu by vývoj indexu mohla ovlivnit krize na Ukrajině.
Za růstem indexu stály kromě vyšší poptávky rovněž faktory související s počasím. Index sleduje ceny obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru. Ke zdražení v únoru došlo u všech položek indexu s výjimkou masa. Nejvýraznější cenový nárůst zaznamenal cukr, a to o 6,2 procenta.
Únorovému nárůstu předcházelo dlouhé období poklesu cen potravin. Zatím nelze říct, zda jde o skutečný obrat trendu, řekla ekonomka FAO Concepción Calpeová. Podle ní je počasí tou hlavní silou, která tlačí vzhůru ceny některých komodit, například cukru a pšenice. Silná poptávka však byla i důležitým faktorem, který podpořil ceny kukuřice, mléčných výrobků a olejnin, dodala.
Další ekonom FAO Abdolreza Abbassian upozornil, že ukrajinská krize neměla na únorový vývoj indexu cen potravin vliv. Dodal však, že pokud se situace na Ukrajině nezlepší, mohla by tamní krize způsobit zvýšenou kolísavost na trzích s potravinami. Podle Abbassiana by se věci by se mohly vrátit k normálu, jakmile se situace na Ukrajině zlepší. Jinak by se v dohledné budoucnosti mohla zvýšit kolísavost trhů.
FAO také uvedla, že celosvětová produkce obilovin loni stoupla o devět procent na rekordních 2,515 miliardy tun.*