18.03.2014 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Za ziskem zemědělství stojí rostlinná výroba

Český statistický úřad (ČSÚ) počátkem března zveřejnil hospodářský výsledek našeho zemědělství v loňském roce. Ze statistických dat je zřejmé, že české zemědělství bylo vloni úspěšné, protože zisk odvětví meziročně vzrostl řádově o stovky milionů korun. O komentář k tomuto vývoji jsme požádali ředitele odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiřího Hrbka.

V roce 2013 se našemu zemědělství dařilo a dosáhlo zisku ve výši 16,7 mld. Kč. Proti roku 2012 se zvýšila produkce zemědělského odvětví v běžných cenách ze 122,4 na 128,1 mld. Kč v roce 2013, což představuje nárůst o 4,7 procenta.

Na vyšší hodnotě zemědělské produkce se podílela především rostlinná produkce, která v roce 2013 činila celkem 75,1 mld. Kč s meziročním nárůstem 4,7 %. Hodnota živočišné produkce dosáhla jen 46,9 mld. Kč, ale její dynamika byla také rostoucí (+4,2 %). Zbytek do celkové produkce zemědělského odvětví vedle rostlinné a živočišné produkce tvořila jednak zemědělská práce prováděná dodavatelsky, tj. produkce zemědělských služeb, a jednak nezemědělské vedlejší činnosti.

K hlavním komoditám, které meziročně táhly hospodářský výsledek u rostlinné produkce patří krmné plodiny reprezentované kukuřicí na zeleno a siláž (+21,7 %) a technické plodiny (+6,2 %) reprezentované řepkou.

U živočišné výroby bylo nejvýraznější, prorůstovou komoditou mléko, u kterého dosáhla hodnota produkce 22,4 mld. Kč s meziročním nárůstem o 9,2 %. Vedle rostoucí hodnoty zemědělské produkce ještě rychleji stoupala hodnota mezispotřeby, která dosáhla v objemu 93,1 mld. Kč (meziroční nárůst o 5,5 %). Vzhledem k rychlejšímu růstu mezispotřeby pak meziročně stoupla hrubá přidaná hodnota odvětví jen o 2,4 procenta.

Důležitým segmentem účtu tvorby důchodu byly ostatní dotace na výrobu. Meziročně došlo k jejich navýšení téměř o celou jednu miliardu korun na celkový objem 30,3 mld. Kč (+3,4 %).

Snižující součástí důchodového účtu byly náhrady zaměstnancům, které dosáhly v roce 2013 objemu 25,5 mld. Kč a proti roku 2012 stouply o 2,7 %. To za situace, že se vývoj v počtu pracovních sil v zemědělství nezměnil.

K progresivním položkám, zejména v období posledních tří let, patří v zemědělství pachtovné a ostatní nájemné. V roce 2013 činil jeho objem necelých pět miliard korun, proti roku 2012 to byl nárůst o celých deset procent.

Zřetelným úspěchem ekonomického vývoje zemědělského odvětví je skutečnost, že po vstupu mezi členské státy Evropské unie, tedy od roku 2004, byl v každém roce dosažen kladný hospodářský výsledek. Nejvyšších ročních zisků bylo dosaženo za rok 2011 17,4 mld. Kč, následoval loňský rok 16,7 mld. Kč, v roce 2012 to bylo 16,4 mld. Kč.

Toto poslední, nejúspěšnější tříleté období významným způsobem stabilizovalo a posílilo celé odvětví. Ze zemědělců se stali úspěšní podnikatelé, vážení partneři a zajímaví klienti pro každou finanční i nefinanční instituci. Samotným zemědělcům pak umožňuje tento ekonomický profit se lépe připravit a čelit vždy možným méně úrodným letům. To je naléhavé zejména za situace, kdy se zvýšil podíl a roste váha rostlinné produkce nad živočišnou, která každoročně čelí rozmarům a nevyzpytatelnosti počasí.

Dobrá ekonomická kondice určitě posílí ochotu zemědělců přijmout nové výzvy a záměry, týkající se dalšího rozvoje odvětví. Zvyšování soběstačnosti, citlivé komodity, to jsou programy, které budou stát spoustu peněz. I když budou tímto směrem alokovány různé formy podpor a subvencí, určitě to vyvolá potřebu i vlastních finančních prostředků. Vždyť i pro zemědělství platí a stále více bude platit, že s modernizací a rozvojem nových technologií bude třeba získat nejen početnou, ale především kvalifikovanou a specializovanou pracovní sílu, kterou bude třeba velmi dobře zaplatit.*

Jiří Hrbek, Český statistický úřad

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down