Do České republiky se stále dováží ze zahraničí více vína, než čeští vinaři vyváží. Za poslední vinařský rok 2012–2013 tento rozdíl činil 3,333 miliardy korun a meziročně se zvýšil o devět procent. Vyplývá to ze statistiky Svazu vinařů ČR. Podle ní vývoz českého a moravského vína stoupl o pětinu na 667 milionů korun, ale zahraniční firmy do Česka dovezly víno za rekordní čtyři miliardy korun.
Od vstupu ČR do Evropské unie roste zejména dovoz lahvového vína. V zatím posledních dvou ukončených sezónách převážil dovoz lahvového vína nad sudovým. Firmy do ČR v sezóně 2012–2013 přivezly více než 700 000 hektolitrů lahvového vína. Se sudovým dosáhl dovoz 1,264 milionu hektolitrů. Nejvíce se k nám dováží vína z Itálie, které tvoří 22 procent, následuje Slovensko se třináctiprocentním podílem.
Šéf jedné z největších tuzemských vinařských firem Znovín Znojmo Pavel Vajčner to zdůvodňuje tím, že spotřeba vína roste, proto se dováží čím dál více. Podle něj se dvě třetiny tuzemské roční spotřeby budou nadále vyvážet. Česká republika sama víc vína nevyprodukuje, poukázal Vajčner.
S víny dovezenými do ČR jsou spojené i problémy. Svaz vinařů chce bojovat s nelegálním dovozem nebo změnou původu, kdy firmy dělají ze zahraničních vín domácí. Například populární odrůdy Pálava se v Česku prodá pod tuzemskou značkou více, než se tu vyrobí.
Podle Svazu vinařů by nově měli sudové víno prodávat licencovaní obchodníci. Dnes víno může prodávat každý holič, uvedl již dříve výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Podle Vajčnera by pomohly i registrační pokladny. Víno by se i podle něj mělo prodávat ve specializovaných prodejnách. Pomohlo by to hodně oboru a protřídilo prodejce. Není to ale všelék, poznamenal Vajčner.
Podle statistik Svazu vinařů roste také hodnota vývozu českého a moravského vína. Meziročně stoupla o 19 procent. Z ČR se vyvezlo víno za 667 milionů korun. Naprostá většina vývozu směřuje na Slovensko.
Tuzemská produkce vína v uplynulé sezóně klesla o více než čtvrtinu na 470 000 hektolitrů vína. Z produkce roku 2012/2013 připadlo 315 000 hektolitrů na bílé a 155 000 na červené víno. Průměrná spotřeba vína dosáhla dvacet litrů na osobu.*