24.06.2014 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tuzemští vinaři získali deset velkých zlatých medailí v USA

Vinaři z České republiky získali deset velkých zlatých medailí na americké soutěži San Francisco International Wine Competition. Dohromady domů vezou 92 medailí. Podle odborníků je to zatím největší úspěch na americkém kontinentu. Již 34. ročníku soutěže se letos zúčastnilo více než 4500 vín z celého světa. V tiskové zprávě to dnes uvedl Vinařský fond.

Vinařství Petr Vacenovský získalo ocenění za nejlepší Ryzlink rýnský soutěže díky loňskému pozdnímu sběru. Vinice Hnanice si odvezla ocenění za nejlepší víno v kategorii méně obvyklých odrůd díky Irsai Oliver 2013 pozdní sběr.
"Ocenění za nejlepší Ryzlink rýnský je velmi cenné a je dokladem toho, že se i v tak mimořádně nabité kategorii dokážeme prosadit a naši vinaři vyrábí Ryzlinky rýnské té nejvyšší světové úrovně," uvedl hlavní sommelier Salonu vín ČR Marek Babisz.
Vítězství Irsai Oliver podle něj dokládá, že tuzemské vinařství vyniká neobyčejnou odrůdovou rozmanitostí. Po dvou velkých zlatých medailích získali kromě dvou vzorků společnosti Vinice Hnanice také Vinařství Petr Skoupil a vinař Pavel Binder, jednu zlatou si z USA odvážejí ještě Vinařství Lacina, Vinařství Maděrič a Znovín Znojmo.
"Celkový zisk deseti velkých zlatých medailí je fenomenálním úspěchem našich vinařů, kterého se za Atlantikem ještě nikdy nepodařilo dosáhnout," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.
Moravským vinařům se letos mimořádně daří na soutěžích v zahraničí. Zámecké vinařství Bzenec vyhrálo v dubnu se svým Rulandským bílým 2011 pozdní sběr soutěž této odrůdy s názvem Pinot Blanc du Monde ve Štrasburku. V březnu získal na soutěži Chardonnay du Monde ocenění za nejlepší Chardonnay soutěže Josef Valihrach.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down