Na zlepšení bilance agrárního zahraničního obchodu má zásluhu hlavně vývoz obilí, mléko a tabák

Schodek agrárního zahraničního obchodu se za letošní tři čtvrtletí snížil oproti srovnatelnému období minulého roku o čtvrtinu na 12,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které poskytl Zemědělský svaz ČR. Podle jeho předsedy Martina Pýchy má na zlepšení bilance zásluhu především nárůst vývozu obilí, mléka a tabáku. Pozitivně se projevilo také oslabení koruny.

Do České republiky se za devět měsíců dovezlo zemědělských komodit, potravin, nápojů a tabákových výrobků za 143,6 miliardy Kč, což bylo bezmála o 11 miliard více než loni. Hodnota agrárního vývozu vzrostla téměř o 15 miliard korun na 131,2 miliardy Kč.
Hlavně díky dobré loňské úrodě obilovin, která byla meziročně zhruba o 14 procent vyšší než v roce 2012, se od začátku roku do konce září vyvezlo z ČR obilí za 11,5 miliardy Kč. To bylo meziročně o 2,6 miliardy korun více než loni.
O více než dvě miliardy korun vzrostl také export kategorie mléko, vejce a med. Zde se podle Pýchy projevila především příznivá cena mléka v Německu, kam řada českých chovatelů skotu surovinu vyváží. O dvě miliardy na více než 10 mld. Kč se zvýšil také vývoz tabáku a tabákových výrobků ze země. Na růstu vývozu měly podle Pýchy podíl rovněž devizové intervence České národní banky, které oslabily korunu, což nahrálo českým exportérům.
Podle Pýchy lze ale předpokládat, že vliv těchto aspektů je omezený, a je pravděpodobné, že příští rok dojde ke zhoršení. Zároveň upozornil na další prohlubování schodku obchodu s masem. Ten za loňské září až leden činil 12,2 miliardy korun, letos již 13,1 miliardy Kč. Dovoz masa do ČR vzrostl z loňských 16,9 na 18,1 miliardy Kč. I tady ale může být vliv slabšího kurzu koruny, který prodražoval dovoz, poznamenal Pýcha. Otázkou podle něj je, co s vývojem obchodu s masem udělá současný pokles ceny patrný hlavně u vepřového.
Výrazně schodková je dlouhodobě také bilance obchodování se zeleninou. Její deficit se prohloubil z loňských 6,9 na 7,1 miliardy korun. Zhruba o 200 milionů je letos hlubší také schodek obchodu s ovocem a ořechy, který za tři čtvrtletí dosáhl 7,6 miliardy Kč.
Kromě obilí, kde přebytek činil 8,9 miliardy, má Česko výrazně kladnou bilanci také u tabákových produktů, u nichž kladné saldo přesáhlo 5,6 miliardy korun. Více než čtyři miliardy v plusu bylo také obchodování se živými zvířaty a mlékem, vejci a medem.
Kladným saldem skončilo deset skupin patřících podle celního sazebníku mezi agrární komodity, u čtrnácti položek byla bilance záporná. Kladný výsledek zaznamenali statistici také například u mlýnských výrobků, olejnin, cukru a cukrovinek či nápojů. Dlouhodobě v minusu je obchodní bilance státu mimo jiné u ryb nebo kakaa a čokolády.
Za celý loňský rok se schodek agrárního zahraničního obchodu zlepšil zhruba o miliardu na 23,9 miliardy korun. Historicky nejhorší bylo saldo v roce 2011, kdy přesáhlo 36 miliard korun.
Více než 90 procent českého agrárního vývozu směřuje do zemí EU. Česko jej proto chce více diverzifikovat. K tomu má mimo jiné přispět vyslání pětice zemědělských diplomatů na ambasády v pěti strategických zemích. Odborníci mají českým firmám pomoci hledat zde obchodní příležitosti a pomáhat jim při zdolávání překážek spojených s vývozem zemědělských produktů a potravin.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down