Nejdelší tuzemský festival vína, který v Táboře začne koncem únoru a potrvá měsíc, představí zhruba 50 gastronomických a vinařských akcí. Na úvod tradiční přehlídky, 28. února, mohou návštěvníci ochutnat 250 vzorků od českých vinařů. Festival skončí 28. března, uvedl jeho ředitel Jiří Blafka.
Všichni znají moravské vinné produkty, málokdo však ví, že i Čechy mají špičková vína, jen jsou na pultech obchodů hůře k dostání. Jejich velká ochutnávka nám tedy festival zahájí, je se na co těšit, sdělil Blafka. Úvodní přehlídka začíná 28. února ve 13 hodin v hotelu Palcát.
Česká vína jsou podle sommeliéra Ladislava Makovce zajímavá tím, že se vinaři drží starých, tradičních technologických postupů. Specifické jsou také podmínky oblasti, v níž víno roste, což je většinou v údolí Labe. Vznikají tak krásná suchá vína z odrůd jako Rulandské bílé, Müller Thurgau a Ryzlink rýnský.
Novinkami festivalu jsou degustace piv z minipivovarů, čajů, japonský čajový obřad a ochutnávka japonské kuchyně nebo koktejly připravené z vína. Různých akcí se zúčastní například specialita na etiketu Ladislav Špaček, sommeliér Ivo Dvořák nebo mistr České republiky v kategorii míchaných nápojů Miloš Danihelka. Podrobnější informace lidé naleznou na internetových stránkách. Vstupné je k dispozici od 170 korun. Festival se koná na různých místech v Táboře, kromě hotelu Palcát v dalších restauracích, vinárnách nebo čajovnách.*