Ruské sankce vážně neohrozily slovenské prvovýrobce potravin

Slovensko po uvalení ruského embarga na dovoz potravin ze Západu nečelilo obávané záplavě potravinářského zboží ze zahraničí. Uvedl to dnes slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek. Slovenští potravinoví inspektoři loni také zaznamenali úbytek případů hygienických nedostatků při výrobě, přepravě a prodeji potravin.

Ruské sankce vážně neohrozily slovenské prvovýrobce potravin, uvedl Jahnátek. Obavy z hrozícího výrazného nárůstu dovozu levných potravinářských produktů na slovenský trh vyslovili loni v létě tamní zemědělci, potravináři i ministerstvo zemědělství, úřady pak v reakci na očekávaný přebytek potravin na evropském trhu zintenzivnily v zemi pod Tatrami kontroly prodávaných potravin. Potravinové embargo Moskva zavedla v reakci na sankce, které na Rusko uvalily západní země kvůli jeho postupu ohledně krize na Ukrajině.
Prověrky dováženého zboží v souvislosti s ruským embargem mnoho případů nekvalitních potravin ale neodhalily. Navzdory tomu, že byly obavy (z dovozu nekvalitních potravin), bylo nízké procento porušení předpisů, konstatovala generální ředitelka sekce potravinářství a obchodu ministerstva zemědělství Zuzana Nouzovská.
Slovensko už v minulosti zpřísnilo kontroly výrobců, přepravců a prodejců potravin a také výrazně zvýšilo pokuty za prohřešky při prodeji potravinářských výrobků. Důvodem byly dřívější výsledky kontrol, které odhalily řadu hygienických nedostatků. Nově mohou potravinoví inspektoři uložit za opakovaná vážná pochybení podnikatelů pokutu až pět milionů eur (téměř 140 milionů korun).
Zatím rekordní pokutou milion eur (28 milionů korun) slovenská veterinární a potravinová správa potrestala obchodní řetězec Tesco za to, že v jednom ze svých hypermarketů opakovaně prodával prošlé potraviny a zdravotně nevyhovující ovoce a zeleninu. Největší obchodní síť na Slovensku vysokou pokutu kritizovala a ohlásila, že ji napadne u soudu.
Podle Jahnátka se podíl zjištěných nedostatků při potravinových kontrolách loni snížil na 12,6 procenta z 14,3 procenta v roce 2012.
Velký problém je u zahraničních obchodních řetězců. Systém řízení je tam těžkopádnější než u řetězců, které mají centrály na Slovensku. Slovenský spotřebitel musí dostat stejnou kvalitu jako za hranicemi v Rakousku, za stejnou cenu, poznamenal ministr. Dodal, že s dalším zvyšováním pokut za nedostatky při výrobě nebo prodeji potravin jeho úřad nepočítá.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down