Nelegální prodej masa

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili na Příbramsku nelegálního prodejce hovězího masa. Za nevyhovujících hygienických podmínek skladoval v igelitových taškách téměř 200 kilogramů hovězího masa určeného k prodeji. Uvedl to mluvčí SVS Petr Pejchal. Prodejci byl znemožněn prodej a byla mu navržena pokuta, jejíž výši mluvčí neuvedl. Za podobný přestupek může pokuta dosáhnout až milionu korun.

"Prodejci bylo ihned na místě uloženo opatření, které zakazuje uvádět maso ve zmíněném množství do oběhu a zároveň přikazuje, aby místně příslušné krajské veterinární správě ohlásil, jak s tímto masem naložil," uvedl Pejchal. Šlo o maso z domácí porážky, které může být zkonzumováno pouze v rámci domácnosti chovatele, nesmí však být nabízeno k prodeji. Maso může prodávat pouze schválený subjekt splňující veterinární předpisy.  Podnětem pro kontrolu byl inzerát v novinách nabízející prodej brambor, zelí a hovězího masa. Při kontrole na místě inspektoři zajistili celkem 19 igelitových tašek, v nichž každé z nich bylo deset kilogramů masa. Spolu s játry a oháňkou šlo celkem o 195 kilogramů.  "Nelegální prodej masa je jeden z nejhazardnějších prohřešků, se kterými se inspektoři Státní veterinární správy setkávají," poznamenal mluvčí. Veterináři doporučují, aby lidé potraviny od pokoutných prodejců nekupovali.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. ... a všude jinde mimo čr to jde, v tunisku a podobných zemích běžně na ulici s hejnem much - jak složité tam asi jsou veterinární předpisy? v rakousku přímo z farmy, akurát u nás to musí být tak složité, aby to obyčejný sedlák radši ani nezkoušel zlegalizovat, protože se za prvé zblázní z hromady papírů, pak z arogance ůředníků a ve finále z toho kolik ho to všechno bude stát až mu to někdo povolí, takže radši prodá za pár kaček na jatka nebo to zkusí dělat ,,pokoutně,, . Co tak asi v těch igelitových taškách bylo špatného? že by nějaký biobýček z domácího chovu? to teda musí být strašný,, fujtajbl,, , když k domácí spotřebě je to dobré, ale k dalšímu prodeji už je to nevyhovující. At si každý rozumně uvažující člověk udělá svůj názor, ale radši přímo od sedláka než v akci v tescu apod.

  2. Souhlasím, že předpisy většinu chovatelů odradí. Co se týká kvality masa, to, že prodá špatné maso udělá jen jednou, dále již k němu nikdo z okolí nepřijde. To v supermarketech chodí cizí lidé, i z daleka, a jsou nuceni kupovat maso přebalované, hrající všemi barvami, které leží v rádoby chlazeném boxu několik dní, jehož poživatelnost je na hraně. Takže o tom to není.
    Domnívám se, že živnostenský zákon umožňuje prodávat chovateli tzv. směsné balíčky, nejčastěji o váze 10 kg (protože v takovém množství se již dá udělat nějaká skladba několika druhů masa). Není to však výsekové maso, opracované a upravované ke spotřebě, to si musí udělat zákazník sám. Zvíře je odborně usmrcené na jatkách, zchlazené čtvrtě na háku a zkontrolované zástupcem veterinární správy a čtvrtě opatřené razítkem. Dále je zkontrolované a zchlazené maso odvezeno v autě tomu uzpůsobeném, chlazení , háky, apod. Takovéto maso chovatel, či jím pověřený řezník pouze rozporcuje v odpovídajících prostorách a ještě tentýž den prodá zájemcům z okolí. A to vše se děje většinou na podzim, před vánoci a v zimních měsících. Žádný chovatel nebude zabíjet hovězí v srpnu.
    To je přeci smysl všeho snažení s regionálními potravinami. Nabídnout kvalitní potraviny sousedům z okolí. Různé propagované akce s farmářskými trhy jsou většinou nesmysl, prodávají tam překupníci potraviny svezené z celé republiky a "městský lid nadržený na jedině BIO potraviny skoupí kde co.
    Závěrem prosím, novela veterinárního zákona umožňuje chovateli zabít mladý skot v počtu max. 3 ks v domácí porážce ve dvoře a spotřebovat maso pouze v širší rodině dejme tomu. Maso z porážky ve dvoře se nesmí prodávat ani darovat mimo tuto rodinu. TO CHÁPU.
    Když jsou zvířata usmrcena a maso ve čtvrtích odborně zchlazeno a zkontrolováno na jatkách...tak co? Podle živnostenského zákona může takto získané maso zemědělec prodávat ve směsných balíčcích....co se do toho poté míchá veterina.....? To přeci není žádná domácí porážka !!!!! Pokud tomu tak na jatkách říkají tak je to pouze slengový výraz pro porážku na jatkách, kterou si zemědělec zaplatí a maso ve čtvrtích odebere zpět. Sanozřejmě, že odvede náležité DPH a hodnotu zvířete dá do příjmu a ten předpisově zdaní.
    Komu tohle všechno vadí, že tomu běžně veterináři brání? Jatkám? Obchodu? sdružení masňáků v Tescu např.?
    Mám jeden výraz ...Absurdistám.... Pokud budete někdo vědět výčet konkrétní legislativy, kterou bych mohl omlátit veterináři o hlavu, dejte vědět prosím.
    Díky za pochopení, Vašek

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down