07.04.2015 | 02:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropské úvěry pro malé a střední podniky

Díky novým nástrojům pro úvěrové záruky krytým Evropskou unií v rámci programů Horizont 2020 získají malé a střední podniky (MSP) v České republice snadnější přístup k rizikovému kapitálu. Komerční banka a Česká spořitelna minulý týden podepsaly s Evropským investičním fondem (EIF) dohody, které jim v příštích dvou letech umožní uzavírat nové úvěrové smlouvy s MSP, jakož i s malými podniky se střední tržní kapitalizací, v celkové výši 6,95 miliardy korun (více než 250 milionů eur).

Jak informovala Evropská komise, na základě nových dohod může Komerční banka během příštích dvou let poskytnout financování inovativním podnikům v České republice v celkové výši 4,15 miliardy korun (více než 150 milionů eur) a Česká spořitelna v celkové výši 2,8 milirdy korun (více než 100 milionů eur), a to za podpory záruky poskytnuté EIF a kryté programem Horizont 2020, rámcovým programem EU pro výzkum a inovace.

Komisař pro výzkum, vědu a inovace Carlos Moedas k tomu uvedl: „Česká republika může ze své expandující výzkumné základny získat obrovský prospěch. Obě dnes podepsané dohody o záruce pro MSP InnovFin umožní inovativním malým a středním podnikům vytvářet budoucí obchodní příležitosti, které posílí českou ekonomiku.“

Podle těchto dvou dohod budou úvěry na financování inovačních činností zaručeny až do výše 50 proent Evropským investičním fondem a Evropskou unií v rámci záruky pro MSP InnovFin, která se zaměřuje na společnosti v počáteční a rozvojové fázi existence.

Záruka InnovFin  pro malé a střední podniky poskytuje záruky a protizáruky dluhového financování ve výši 25 tisíc až 7,5 milionů eur s cílem zlepšit přístup k úvěrům pro inovativní malé a střední podniky a malé společnosti se střední tržní kapitalizací s počtem méně než pět set zaměstnanců. Nástroj spravuje EIF a nabízí jej pomocí finančních zprostředkovatelů, kterými jsou banky a jiné finanční instituce v členských státech EU a přidružených zemích. V rámci tohoto nástroje se finančním zprostředkovatelům dostane záruk ze strany EIF na část jejich ztrát, které mohou zaznamenat při dluhovém financování poskytovaném na základě tohoto nástroje.

Záruka InnovFin pro malé a střední podniky je součástí nové generace finančních nástrojů a poradenských služeb EU nazvaných InnovFin – finanční prostředky EU pro inovátory, které byly vypracovány jako součást programu Horizont 2020 a mají pomoci do výzkumu a inovací v celé Evropě investovat prostředky až do výše 48 miliard eur. Program Horizont 2020 zahájila Evropská unie 1. ledna loňského roku.

Podle Evropské komise bude v příštích sedmi letech do výzkumných a inovačních projektů na podporu ekonomické konkurenceschopnosti Evropy i posunutí hranic lidského poznání investováno téměř 80 miliard eur. Rozpočet EU na výzkum je určen zejména ke zlepšování běžného života v oblastech, jako je zdraví, životní prostředí, doprava, potraviny a energie. „Výzkumná partnerství s farmaceutickým, leteckým, automobilovým a elektronickým průmyslem rovněž povzbuzují soukromé investice na podporu budoucího růstu a vytváření vysoce kvalifikovaných pracovních míst,“ uvedla komise.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down