Prodej alkoholu ve světě nestoupl ani o procento, vliv na zpomalení má i Rusko

Prodej alkoholických nápojů po celém světě se loni zvýšil o pouhých 0,8 procenta. Nevýrazným tempem tak rostl druhý rok za sebou. Vyplývá to ze zprávy organizace Euromonitor International, o které informovala televizní stanice CNBC. Světovou poptávku po alkoholu ovlivnil zpomalující růst v Číně. V Rusku, jehož ekonomika směřuje do recese, se objem prodeje alkoholických nápojů snížil o šest procent. Po celém světě se loni prodalo 252 miliard litrů alkoholických nápojů.

Odbyt brzdila ochabující poptávka na některých rozvíjejících se trzích. Například v Číně prodej alkoholických nápojů vzrostl jen o 1,2 procenta, což bylo jedno z nejpomalejších temp od 90. let minulého století.
V Rusku, jehož ekonomika se potýká s negativními dopady nízkých cen ropy a západních sankcí kvůli ruskému postupu v ukrajinské krizi, klesl prodej alkoholických nápojů o šest procent. Podle Euromonitoru je na vině pokračující geopolitické napětí.
Zdánlivě nezastavitelný motor na rostoucích trzích se začíná zadrhávat, napsal v doprovodné poznámce analytik organizace Euromonitor Spiros Malandrakis. Výrazněji přitom podle něj utrpěl světový prodej vodky a koňaku, který je závislý na jediném trhu nebo jedné oblasti. V případě vodky tak světový prodej klesl o pět procent.

V Rusku, které má největší světový trh s vodkou, klesl loni prodej tohoto nápoje o 12 procent, uvedl dnes britský list The Telegraph. Odrazilo se to i na celkově nižším světovém odbytu vodky, který utrpěl největší pokles za pět let.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down