Světová zdravotnická organizace považuje nárůst případů ptačí chřipky v Egyptě za alarmující

Během uplynulého půl roku onemocnělo v Egyptě agresivní formou ptačí chřipky typu H5N1 už 165 lidí. Čtyřicet osm z nich nemoci podlehlo. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje situaci za alarmující. Jedná se prý o dosud nejvyšší počet případů onemocnění v jedné zemi během srovnatelného období.

Nárůst počtu případů podle WHO nesouvisí s mutací viru, ale se zvyšující se četností kontaktů mezi člověkem a drůbeží. Existují údajně indicie, že virus H5N1 se vyskytuje ve všech oblastech produkce drůbežího masa a jeho šíření nahrávají nedostatečná hygienická opatření.

Mnoho drobných zemědělců nyní chová drůbež k vlastní spotřebě nebo na prodej. Jejich chovy přitom nikdo nekontroluje, uvedla dnes WHO. Sedmdesát procent všech případů onemocnění ptačí chřipkou v Egyptě prý způsobil přímý kontakt s drůbeží. Riziko přenosu z člověka na člověka zůstává údajně stále stejné.
WHO dnes také vyzvala egyptské úřady, aby důsledněji kontrolovaly zemědělskou produkci a zabránily tak dalšímu šíření nemoci.
Virus H5N1 začal v roce 2003 decimovat drůbež v Asii, odkud se infekce rozšířila do Evropy, na Blízký východ a do Afriky. Podle údajů WHO bylo na celém světě od roku 2003 do loňského října zaznamenáno téměř 668 potvrzených případů nákazy ptačí chřipkou v šestnácti zemích, z toho 393 lidí zemřelo.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down