Od začátku letošního roku veterinární inspektoři Státní veterinární správy (SVS) zkontrolovali celkem 3500 jídelen a restaurací a v 15 procentech případů zjistili závady. Téměř ve pětině případů šlo o prohřešky, spočívající v chybějících nebo neprůkazných průvodních dokumentech potravin, následovaly prohřešky ve značení potravin (15 procent). Deset procent chyb spočívalo v prošlém datu použitelnosti jídla a v desetině případů šlo o nesprávné skladování surovin a potravin. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal.
Například při nedávné kontrole provedené minulý týden ve Středočeském kraji v České hospodě v Domašíně u Vlašimi našli veterinární lékaři ve skladu potravin myší trus na podlaze a na stole. V provozovně byla zašlá špína, na mycím dřezu plíseň, v lednici na jídle rostla plíseň. „K přípravě pokrmů byla používána neoznačená vejce, na něž nebyly předloženy žádné nabývací doklady,“ popsal Pejchal. Veterináři takových vajec zajistili 102. Tomuto provozovateli ze zákona hrozí až 50milionová pokuta. Státní zemědělská a potravinářská inspekce následně restauraci zavřela.
„Obecně lze říci, že v zázemí stravovacích zařízení panuje nejen rozdílná úroveň osobní a provozní hygieny, ale existují i velké rozdíly v dodržování požadavků na skladování a sledovatelnost potravin apod. Nejlepší podmínky se zpravidla vyskytují v restauracích nejvyšší kategorie, zatímco ve stravovacích zařízeních nižších cenových skupin jsou podmínky často zcela nevyhovující,“ uvedl Pejchal.
SVS kontroluje provozovny stravovacích služeb od ledna letošního roku. Pravomoc kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních udělila od začátku roku veterinářům i Státní zemědělské a potravinářské inspekci novela zákona o potravinách.*