Čeští farmáři dostanou od unie jako kompenzaci za nízké ceny mléka přes 300 milionů korun

Čeští farmáři získají přes 300 milionů korun z rozpočtu Evropské unie k zajištění likvidity a jako kompenzaci ztrát za nízké výkupní ceny mléka. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství s tím, že peníze půjdou také na podporu soukromého skladování sušeného odtučněného mléka, másla a sýra. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky však není tento krok dostatečný, unie by podle něj měla zvýšit intervenční ceny mléka. V balíčku bylo celkem 500 milionů eur, z toho 420 milionů eur se přímo přerozdělí pro jednotlivé státy.

V celé Evropské unii výkupní cena mléka klesá kvůli zrušení mléčných kvót a zavedení ruského embarga na dovoz potravin. V ČR se pohybuje pod výrobními náklady. V srpnu meziročně podle údajů ministerstva klesla skoro o čtvrtinu na 7,07 koruny za litr, průměr v celé Evropské unii činil 8,14 Kč za litr.
Ministr Jurečka uvedl, že Česká republika by měla dostat mimořádně 11,2 milionu eur. Pokud je tento návrh Evropské komise prvním krokem, vítá ho, musí ale následovat další. Ztráty zemědělců v unii totiž dosahují řádu miliard eur.
Evropská komise minulé pondělí vzhledem k vývoji na zemědělském trhu, především v mlékárenství, navrhla soubor podpůrných opatření pro farmáře. Jeho celková hodnota je právě uvedených zhruba 500 milionů eur (skoro 14 miliard korun). Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen tehdy avizoval unijní podporu pro výrobce mléka, zatím ale nebylo jasné, jak se peníze mezi jednotlivé státy přerozdělí.
Podle Jurečky by další podporou mohly být i vyšší zálohy na jednotné platby na plochu. Farmáři by k polovině října měli získat místo obvyklých 50 procent platby až 70 procent, jak také navrhuje komise. Výše této platby loni v ČR dosáhla 23 miliard korun. Podle ministra je to pomoc zemědělcům, kteří se kvůli mléčné krizi potýkají s nedostatkem hotovosti, což jim ztěžuje podnikání.
Jurečka by chtěl i větší podporu exportu mléka mimo Evropskou unii či podpoření spotřeby mléka, například pomocí programů Mléko do škol.
Kvůli klesajícím cenám mléka požaduje po českém ministrovi aktivnější kroky i Agrární komora ČR. Dala ministrovi čas do konce září, aby více podpořil dotační programy či předložil na vládu změnu zákona, díky které by zemědělci mohli využívat zelenou naftu i v oborech živočišné výroby.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down