Na Slovácku se rozjelo vinobraní, kvalitou půjde o vynikající ročník

Na Slovácku naplno začalo vinobraní. Navzdory srpnovému suchu nevypadá letošní sklizeň vůbec špatně. Výnosy jsou zatím nadprůměrné, a co se týče kvality, půjde o vynikající ročník. Uvedl to Zbyněk Vaďura z rodinného Vinařství Vaďura v Polešovicích.

Kvalitě vína pomohly deště, které přerušily srpnová vedra a sucho. Letošní ročník tak podle něj vypadá velmi dobře. Například odrůdu Müller Thurgau neměli v přívlastkové kvalitě v pozdním sběru možná pět šest roků, Aurelius neměli tři roky v pozdním sběru a v kvalitě pozdní sběr budou ověřovat i aktuálně sbírané Rulandské bílé, popsal Vaďura.
Podle něj bude letos zhruba 60 procent vín v přívlastkové kvalitě, tedy s vyšším obsahem přírodního cukru. Vinařství z valné většiny vyrábí bílá vína, celkem jde asi o 70 procent produkce. Asi dvacet procent připadá na vína červená, deset procent na růžová. Sklizeň má letos podle Vaďury standardní průběh. Rodinné vinařství by mělo sklidit kolem 100 tun hroznů.
Vinobraní potrvá až do poloviny listopadu. Nejhorší na práci je podle Vaďury období od 1. září do Vánoc. Burčáková sezóna, vinobraní, pak plynule přecházíme na výrobu svatomartinských vín, která se otevírají 11. 11. a pak začíná vánoční trh, kdy hodně lahví odeberou firmy.
Vinařství Vaďura má dvanáct hektarů vinic, v příštím roce by mělo půl hektaru přibýt. Hrozny zpracovává v moderním areálu vybudovaném v roce 2008. Ročně vyrobí kolem 60 000 lahví, což je asi třetina celkové produkce. Zbytek tvoří sudové víno. Výrobky prodává vinařství ve svém sklepě a vinotékách, do obchodních řetězců nedodává.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down