13.10.2015 | 05:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyšší náklady na likvidaci kůrovce

Likvidace přemnoženého kůrovce přijde letos státní podnik Lesy České republiky (LČR) na 70 až 80 milionů korun, zatímco obvykle stojí za rok boj s dřevokaznými škůdci asi 50 milionů korun. Pro příští rok se čekají náklady na boj s kůrovcem na úrovni 100 milionů korun. K rozmnožení kůrovce letos výrazně přispělo teplé počasí, kůrovec se rozmnožil v jedné až dvou generacích navíc. Uvedl to na setkání s novináři v Hradci Králové generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Razantní nárůst schnoucích stromů napadených kůrovcem eviduje od poloviny července státní podnik Lesy ČR, stejně jako další vlastníci lesa. „Stromy, bez ohledu na dřevinu a stáří, oslabily letošní extrémní teploty a sucho. Odolnost proti kůrovcům se snížila zejména u smrků,“ řekl Szórád s tím, že je třeba, aby se boje s kůrovcem účastnili i ostatní vlastníci lesa. S přemnožením kůrovce se potýkají lesníci zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, konkrétně v oblasti Nízkého Jeseníku, v lesích u Bruntálu, Vítkova, Opavy nebo Moravského Berouna. Mluvčí lesů ČR Eva Jouklová podotkla, že vývoj kůrovců se ale vzhledem k extrémně teplému počasí a suchu zrychlil v celé republice. Přemnožení kůrovce má negativní vliv i na ceny dříví. „Ve třetím čtvrtletí se na trhu objevilo velké množství kůrovcového dříví, odbyt řeziva je složitý,“ sdělil. Podle generálního ředitele Lesy ČR čekají propad na úrovni 250 korun za metr krychlový.  S kůrovcem podnik bojuje zejména tím, že v lesích instaluje feromonové lapače a takzvané lapáky, což jsou předem pokácené stromy nechané v lese.*

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec č. 43

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down