Prodejní cena vepřového je nižší než náklady, chovatelé se bojí zavírání chovů

Chovatelé prasat se bojí zavírání chovů. Prodejní cena vepřového je nižší než náklady a obchodní řetězce preferují levné dotované maso z ciziny. Uvedl to dnes na tiskové konferenci prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman.

Nákladová cena na kilogram masa je podle chovatelů kolem 40 korun, prodává se za 38 korun za kilogram. O rok dříve byla prodejní cena 44,40 koruny za kilogram. Chovatelům vzrůstají náklady například na krmiva, která podle předsedy Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jindřicha Macháčka činí přibližně 65 procent nákladů na chov.

Obchodní řetězce navíc preferují levné maso z ciziny, které je dotované z národních zdrojů. Jejich výši čeští chovatelé neznají a žádají Ministerstvo zemědělství, aby jejich strukturu zjistilo, řekl Toman.

Ministerstvo požádalo o spolupráci při sledování národních podpor zemědělcům v zahraničí zastupitelské úřady a vedle vlastní práce zapojilo do práce například i Ústav zemědělské ekonomiky a informací, řekl k tomu mluvčí Ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Podle něj je dostupnost informací velmi nízká a zatím tak nejde komentovat výsledky šetření.

Ministerstvo nyní připravuje další podpory na podporu kvalitního života prasat, jsou vyhlášené také podpory na ozdravování chovů. V nákazovém fondu je letos 1,1 miliardy korun, z toho 720 milionů mohou využít chovatelé prasat. Letos poprvé budou moci chovatelé žádat o náhradu všech nákladů spojených například s dezinfekcí, deratizací, ošetřením vody nebo na laboratorní vyšetření. Loni jim stát dával nazpět 85 procent. Farmáři by také měli dostat zvláštní podporu od Evropské unie na dojnice a prasnice.

V Česku se nyní chová 1,45 milionu prasat, před deseti lety šlo podle Macháčka o dvojnásobek. Potravinová soběstačnost činí přibližně 50 procent. Pokud se něco nestane a naše vládní garnitura nezačne s důslednou pomocí pro chov prasat, dojde k tomu, že české vepřové zmizí, řekl. Spotřebitelé by si podle něj měli vybírat české maso.

Do Česka se nejvíc dováží maso z Německa, dále z Estonska, Polska a Belgie. Češi ročně snědí více než 41 kilogramů vepřového na hlavu.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down